Bodljikavo prase

Бро) 38

БОДЉИКАВО ПРЛСЕ

Стр

ана 7

Т>6\рмма&а к&вцица

Идем јуче улицом и било је век предвече а исћред мене иде једна дама са дионим нога'ма, а сукњиџа кратка лепрша на еечерњец ветрићу и ноге се виде преко колена. А на улици гужва и стиска па не мог јј да је 'достигнем, а баш. би хтео да вид1ш и преднну фасаду када сам имао прилике да видим и 'дражесну позадину ове лепоти• це. Најзад је достигох. Намазана, удешена, ал брат брату педесет година. Баба, али не попушта. Уситнила корак као 'девојчиџа, босе ноге, сандале, лака блуза и кратка сукњица, па гура ли гура... Успешно конкурише — бар са леђа — младим девојкама а у сумраку или, не дај Боже, мраку може човек и да се превари. Такве су жене. Узалуд се ми јуначимо, називајуки их слаби пол, оне су данас и духовно, а богами и физички, отпорније од мушкараца. Користиле су згоду да се сасвим раскомо• те и баш оне које имају свега и свачега иду највише голишаве, док се оне сиромашне још стиде. У/јеш ли у трамвај, жена је јача и вештија. Угура се.

стане ти на ногу, утрапи ти корпу на крило, а ако те ђаво надари да протестујеш нагрди те, да се све пушиш. Слично је у возц, на пијаци или у некој кафани. Свуда жена водн прву реч. Ако јој то конвенира, онда је дама, мајка и мучени* ца а ако то не важи онда је борбенија од мушкарца. Псује, грди и хоке да се хвата за гушу. Сада> бадава све то. Иза тога се крије женска сујета јер и данас, као у време прамајке Еве, свака жена жели у првоме реду да буде лепа и запажена. Једно или друго, а сретства да се до тога дође су споредна. Најобичнкје женино сретство је муж, он њој дође као неки „аусвајс" нли пословна дозвола, зато он јадник највише и трпн због ове женске еволуције. И то не само од своје већ и од туђих жена. Због тога је најпреча дужност мужева да се организују, да оснују неко удружење, јер кад постоји удружење за заш ш титу животиња зашто да не постоји друштво за заштиту мужева... ЏИЛЕ

САВРЕМЕНА ЛИРА Сшуџгна ме> шша ши&а — Од ЛиШвинова —

Студена ме киша шиба, Већ десети дан... 0, прими ме, Елоноро, У свој топпи станЈ Назеб'о сам, прелазећи Буран Океан... Платиђу ти новцем, златом... Чим год хоћеш, знај! Само мени пружи, душо, Миран сан и рај!..

А у зору када сване Жели удес крут Да се ето, Елоноро, Ја кренем на путГ Литвинове, драги друже, Што не дође пре1... Предухитри тебе Винстон Сад му пружам све!..

НИЈЕ ИСТИНА

Мали трик на ревији

— ХоЂете ли већ једном стати на своје место на дну пирамиде. ЧДРШИСКИ РДЗГОВОРИ

— Кажу да су ти мзвижда ли комад, нарочито трећи чин. — Трећи чин! Није истина. Онда већ никога није било у позоришту. 1

Лутрија После неколико узапудних ПО" кушаја да наплати своја потреживања кројачка фирма МикиК добила је од свог муштеријв Жикића следеће писмо: »Ја сваке Нове године испишем на засебним 4 цедуд>ицама имена својих поверилаца, онда све то ставим у свој шешир, добро промућкам и на]злд пажг(,иво извлачим једну од њих. Чије се име налази на тој цедуљици томе у току године исплатим дуг. Дакле, ако ме ви и даљз будете гњавили, изгубиКете пр -ЈЈО нз идуће вучење«.

— Данас ме је возио трамвајем један врло дрзак кондуктер који ме је за све време вожње гледао као да нисам платио карту- — А шта си ти радио! — И ја сам гледао њега као да сам платио карту. Трговци разговарају — Кад сам дошао у Београд био сам скоро го и бос, па ипак сам нешто постигао. — Није то ништа! Ја сам дошао не скоро већ сасвим го и бос| — Та то је немогуће. — Зашто немогуће? Овде сам се родиој У нњижари Дама: Да ли имате књигу „Како ћу сачувати младост?" Књижар: Немамо, госпођо, али можемо наручити. Дама: Добро, оида молим вас само што пре. Кшижар: Хоћу, хоћу милостива. Видим и ја да је ствар хитиа.

БЕОГРАДСНЕСЛИНЕ Разговори из трамваја

У трамвају гужва. Један другоме стоји на жуљевима. Једна дама седи, а поред ње такође седи, синчић од 6 година. Један старији господин јој се учтиво обраћа: — Госпођо, ваш дечак седи о многи старији људи стојо. Зар нисте прочитали онај натпис на вратима који ка>хе дз је лепо и пристојно старијима устулити место? — Ја јесам — кажв увређено дама — али то се не односи на мене. А мој син још не зна да чита. И њега се не тича. И синчић остаде да седи.

— Само још једну станицу сигурно биће једно место слободно. Трке Сутрашњи састанак код »Цареве Ћуприје« биће нарочито занимљив ако га киша не поквари. Специјални трамвај, који кошта дупло више него обичан, функционисаће нормално тек када почну трке, пошто се раније обично поквари. И пошто је опажено да наш љупки женски свет нарочито воли да се клади, управа тркалишта је решила да, као новину, уведе карте за клађење у нарочито нежним бојама, и напарфимисане најбољим женским парфемима. На бифеу Ке се прсбити нарочити прозор са изгледом на целу писту, пошто је опажено да се мушкарци ту нарочито задржавају. Даме *>е моћи да покажу своје нове шешире и последње моделе тоалета. За ципеле са дрвеним ђоном посејана је нарочито мека и у» добна трава. Гурњава је обавезна, а ко успе да се увуче без карте, није обавезно да се пријављује. За склапање послова одређен је простор испред тотализатора. Узгред, ако то публици не буде сметало, одржаће се и коњске токе.

Усред гужве одједном настајв галама, тиска, псовање, гурињо, протести, запомагањеГ — ЦЈта се то десило? — пита ознојени кондуктер, — Покрали су ме — завапи један, сав блед у лицу! — Неко ми извукао новчаник из капута. И то баш мени, сиромаху убогом. — А колико сте имали у новчанику? — пита са саучешћем |едан путник. — Тридесет и пет хиљада динара. • То је скандал — протесг/је једна дама. — Требало би таква ствари забранити по трамвајима. — А шта су вам урадили? чују се гласови унаоколо. — Ето овај балавац носи неко посуђе и просуо ми супу на нову хаљину. Сву је измастио. — Не брините се, госпођо каже мирно дечко који носи посуђе. — То није супа, већ чорба... * — Молим карте — виче кондуктер и једва се провлачи кроз масу. — Стална — каже један путник. — Молим вас, покажите. — Што да покажем кад ја стална. — Настаје жучно објашњавања и путник, нема куд, вади новац. — Приметио сам ја вас — каже зловољно кондуктер. Ви се ст.ално шверцујете. — Па ја лепо рекох — стална ■ каже мирно путник.

Мали огласи

Отварам школу уметничког играња покера. Заинтересовани ученици треба да понесу што већу суму новаца.

Отомане, диване, софе, продајем. Јавити Дон-Жуану Мили.

Хотелијер: — Како сте спавали, господине! — Много боље него ваше стенице. Оне, верујте ми, целу но*. ни ока нису склопиле.

— Ја сам мислио да сте ви вегетаријанац, међутим видим да сте наручили бифтек за вечеру. — Тако је, ја једем месо само од оних животиња које се хране биљном храном. Менажерије у купатилима Пошто су се, после уређења дечјв плаже у зоолошком врту г чули многи гласови зависти, надлежни фактори су одлучили да се и старијим купачима изиђе у сусрет. Управа зоолошког врта одлучила је да своје животиње праведно расподели на сва остала београдска купатила. Павијани и једнооки крокодили одређени су за купатила на Дунаву. Нилски коњ *\е бити смештен у мушком базену код »С/Хил>ева« г жирафа код »»Трнинића«, слон у ватер-поло игралишту »Брђана« а неколико пари рода и онај полиглотски васпитан папагај код »Буска«. Остале животиње биће расподе/Бене на парним купатилима. Што се тиче гусака, фазана, кокошака и голубова, они ће остати и даље иза решетки јер данас претстављају велику впасност због насртљивости.