Bodljikavo prase

ана 2

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

БроЈ 54

Пнглески забушанти

Официр на пекарском прпглеДУ: — Господине докторе, ш<а мм фали| — Не могу то да »ам кажем, Јср би, непријатељ могао из тога извући важнс закључке. Дневни лексикои АЛЖИР. — Простор велнчине Фраицуске па зато ниЈе, оо англосаксонском мишлењу, ни потребан метрополи, него Американцима, као накнала за „ослобођење Француске". За сада служи само као ратна база, а после рата требала би да се унапреди у раиг америчке колОниЈе, пошто се лна да ће избледити америчко обећање о послератном добровол>нои евакуисању Алжира. МАРОКО. — Француска колонија, која избија и на Атлантик и на Средоземно Море. Мароио је запео за зуб Амернканиима, још од дана, када Је у Мароку нронађена руда бакар, која им се необично свиђа. Од дана када су се искрцале америчке трупе, Мароко се сматра у америчком генералштабу као трамбулина за напад на Европу, ако трупе у Европн буду седеле скрштених руку. ТУНИС. — ПодручЈе старс Картагнне. Протскторат Француске, коЈн нма одличан стратегиЈски положаЈ, и сматра се као кочница за англосаксонске конвоје коЈи пролазе кроз Средоземно Море. Ова кочница измакла Је Америкаицима Јер су, по старом обичлЈу, закаснили. И тако се обистинила Опет стара изрека: „Доцкан Марко на Косово дође".

О П и Л=> Н К1

I I

Р Е Г Л Е Д

ра-јмкгсши, - с^с шњ на вимскс сни&е

Др/гог фронта нема, есзона |е касиа Све што обећаше беше самв басна А м африиаисму нову оперету Фраицузи су цепу подмирипи штету На Француско| земљи, крв св туђа пиЈв А Енглез се само кроз радио бије И у вези с тиме сад нова вест пуче Јенки о сна туђЈм исиустоу ток уче Па од кибицера војчици се праве Не липши маг&рче до зелене траве Од тахвога теста бнкс још солдата Дае-три деценије посла овог рата И ком судба дадо мвло дужег евка Може ово чудо |сш и да дочека И у овом рату брига им је прва Да од свог ортака украду острва И да му одузму све поморске базс Уз љубазие речи и ласкаве фразе Они и не миспе за друге Да гииу Јср за пичну ксрист Једиио се брииу. ❖ Бољшевици вид« да им |е кра| близу Да иаХа прегурат ооу тешку кризу Па запеше еада баш из петих жипа Своје препаганде раширише крипа Засвираше бучио миоге балалајке Ироз радио пете за дечицу бајке И од прошлс зиме ово |е сад рсСто Офанзива гура — ал' само у место Од оесели« вести цео ваздух прашти АЛ' успеси ови само су у м»шти А Лоидон се с' Москвом у пвжима мери Па се стално прси, лажно кочопери

О победи сања и хвапм се гпасио Ал' ммена места ие помиње Јасно Зато ко |е чуо кроа радио фарсу Кек буде увсрен — уСпеис на Марсу Овој зимско) баЈки у свему су слмчи> Бар за лажне вестм Енглези су вични.

Док се Лондон сада с' лажима копечм О кризи бродова не збори ни речи А |ош мање прича нсшто о блокадм Међутим су за њмх — то највеки јаду Јор жиаот Енглеза од лађа зависи Зато им острво иао лустер вмсм И Черчил од муке не зна шта да ради Ако то потраје умреће од глади Јер острво мма од роднога биља Лордове и футбал м лаж изобиља А те лепе ствари врло мало вреде Клда нема иишта друго да се Једе Зато Лондои прети и растура лажи Јер мелемом овим хоће раие да блажи И недеље сваке сто хиљада тона Оде на дно морско, без погребних звона А сваки се Енглез по мало утањи Јер сваке недеље довоз Је сос мањи И место котлета и сочиих бифтека И њих сува проЈа м качамак чека Оестише оии штете од блокаде За поправиу стања мало оста наде И од тога може да их спасе чудо У ћуп су ес рни запотели лудо И у ове тмурие, правв зимске даие Многи су аећ спремни да се лопишмане.

Поводом немачког извештај? е потапању амерчких транспортера

Рузвелт: Амерички војиици иич су се поЈавили на Атлаитииу нМ Средоземном мору. Ми смо тП констатовали тачиим испитивач њем свих воЈника ноји су с« ил крцали на колно. НиЈедан од нп( ниЈе се удавио. Метеоролошки

Преглед нових филмова „Измећу неба н земл.е" (Висимо као лустсрн). — Жалосна епопеја тројице носреКних другова Дарлана, Де Гола и Жироа који су сада на белом хлебу пошто су њихова госе позааађале. „ИлузиЈа". — Ноаа верзиЈа филма „Зимски снови". Овај филм је енглеске продукције и има намеру да замазује очн и тако им сакрије стварност. „Чар минутих дана". — Амерички филм који прнказује некадашње америчкс трговце на Филипинама и у Кинн, како се селе на ИстОк. „Све Је лаж". — Филм који се може сматрати као ревија свих малих и великих старова „ујбдињених нациЈа". Историја л,уди који су се упетљали у своје лажи ко пиле у кучине, па се сад не зна ко кога лаже. Филм је колорисан.

Насша ЏуГаш&иљ и врапци - Атлоамериканцљ

,Јесте ли ми род, СирочиНи мдли Јесу л' и вас људи Овде дотерали, Па дођосте амо, Кад се сад веА знћмо, У двопеву тужном Силно да кукамо?" „Утеш'те се, врапци мали!....Кад будеге ви сазнали, Да за среНом ја сам плако, И вама Ле бити лако... Одвојен сам ја од света... Некад бејах сила А сад сам — поетд! „Г/обегли смо ми бд свега... Нашом душом влада сетА...

СаслушаЈ нас, о, пбета! Баш смо лоше, ето, среће! Нико... нико иас С6Д ибће! Има л' од тог беде ве Ае?"

То се може и мислити Како јавља Рајтер енглески војии кругови протествују, што се у женским фијокама за веш проналазе женске гаћице са америчком заставицом. Рајтер је мишљења да даме не би смеле у службеНим стварима да мешају и њихове ратне трофеје. извештај

У Евроћи тихо и хладно, али сунчзно времб. У Русији мразе< ви И вејавИце, праћени ветроИ Кбји ј« бдувао снове о зими и успесНма. На Кавказу пљусковИ и повремена грмљавина, на Вол-< ги еевање муња и град. На ио-< рима облачно и ветровито, сама у Ј1аМаЧш</ буре. Над БриТанч сКиМ осТрвима циганчићи а М Антлантику клизавила. Свуда СуЈ се замрзле наде и просуле пркН гнозе. ( Африка: Барометар пад а, па се могу очекивати непогоде и промена времена на горе. У Ма< року слана и ветровито, у Ал* жиру пљускови са грмљавином, у Тунису лапавица. У Средозем< ном Мору п.одземни вулкани н ваздушни поремећаји праве ну« стош по алжирским пристанкцн ТИМа. ј Азија: Без промене. СувомрЛ, зица у Индији траје и даље 6 на Индиском копну магла. Америка: Мраз је заледио св4 комбинације а велики ветар раз* вејао планове па сб осећа хлад« »оћа. I | Аустралија: Време прбм^нљл< во. Пљускови и Грмл.двина нз Соломонским Острвима, бурв п4 Пацифику. Барометар показује; дзље погоршање.

Дапековиди Рузвелт: — Хм... можда се међу овиме иалази неки добар генерал коЈи Хе 1995 године извршмтм инвааиЈу Европе.

КОНВОЈУ На срећу си залуд Чекд Низ браду *и цури млеко Наиваи си сав Кога дарне твоЈа рука Реш је печен, Наб штука За посо си лав! ТАЗЕ ДРУШТвУ У левачки диван хор Упао Је чудан спор Препиру се да све ври И већ нови сукоб зри Биће да Је програм њин: Ко у плочу, ко у клнн! Они што слободу бране Сад у бве зимске данб На гвнгстере личв ]а4в Ббг рата се закикота Сетио се Дои Ки*ота. Кад иапада ветрењаче.

Н=»ихови изговори

ГЕЏА: — Што мв, брв, вас двоЈица очепиете! — Нисмо то ми, већ ово магаре се рита.