Bodljikavo prase

I

БОДЉИКАВО ПРАСЕ

КАКО МАЛИ ПЕР^ЦА ЗАМИШЉА.

Недеља 20 фебруар Мој кочШија Пера био кум на једном векчању па од јутрос код њих у кући читав кркљанац. Сваки час су трчали ' до мене. Час за пеглу, час за топлу воду. Пре не/~о што ће поћи у цркву, дође Пера са женом и сином ^а попију кафу. Тек што смо сели а госпа Пера почне да кори њеног сина Јоцу што се не жени. — Да си као други људи сада 6и тебе женили — каже му она. — Л^оре, остави мама, има времена за то — вели Пера — Неће тебе ниједна, јер си глуп вели Вера љутито. — Баш зато ће се сигурно оженити — добаци комшија Пера. Понедељак 21 фебруар Чујем ја јутрос како се моја жена и кћи врло ■ живо разговарају. Моја жена се на глас смеје а кћи јој нешто објашњава. Заинтересова ме шга разговарају па приђем полако вратима од собе где су њих Две раћиле. — Баш овај мољац има несрећну судбину вели моја кћи. — Сад ћу још мољца да жалим — кори је мајка. — Замисли мама, он се јадник (гада су највеће врућине завлачи у бунде и зимске капуте, а сада, усред зиме, морао да уђе у костим за купање. Уторак 22 фебруар Данас у кафани Станко адвокат св опкладио да више неће да пије. — Зашто се одричеш пића када ти то чини задовољство? — пита га Ика апотекар. — Море, лудујем у пићу — вели Станко резигнирано. — Сигурно се тучеш и свађаш? — Још горе — вели Станко. Чим се напијем ја плаћам све дугове... Среда 23 фебруар Дошао јутрос код мене Вла-да, позНа>ти монден, па ми још са врата вели: — Упрскао сам ствар... — Шта је било побогу? — питам га ја. — Оставила ме вереница — каже он и уздише. . — Сам си крив —г грдим га ја. Зашто јој ниси рекао да ти је отац мНлионер.

— Па у том грму лежи зец. аално сам јој при• чао како је мој ћале богат и знаш шта се десиЛо? — шта? — Уфаћкала је маЈорог и сад у недељу су се венчали. Четвртак 24 фебруар Тоза учитељ много воли народне пословице. Све ш*гб уради у животу он доведе у везу са неком пословицом. Тако јуче бтишао код Мате директора, сбога кума, и осТао на ручку. После ручка он узео Аа слишава Матину девојчицу, ученицу првог разреда гимназије. — Знаш ли ти, Љубице, неку пословицу? — поон испитивање. — Знам — вели дете. — Па хајд реци ми. — Пошљн будалу у војску а он погине — вели мала. — Где си чула ту пословицу? — То мама каже сваки дан када тата оде на пијацу, наивно одговори мала, а 'Мата самр тресну виљушку о сто и оде у собу. Петак 2$ фебруар Госпа Перса се хвали на пијаци да је свога Ђоку одвратила од пушења. — Алал вам вера! — узвикну Рада касапин. — И ја сам пробао ал нисам имао моралне снаге — умеша сВ у разгОвор један сувоњави господин. — Ко те пита за морал кад је џеп у питању добацује једна седа госпођа. — И мој Ђока није имао моралне снаге али сам ја "Нмала физичке па притегнбм и он богами остави дуван. Бар предамном несме да запали, а шта ради на улици не тиче ме се... Субота 26 фебруар Седе до мене двојица у биоскопу и живо разговарају. Филм скоро и не гледају. Заинтересовало ме шта они то говоре па ослушнух. Шта ћете, радозналост је особина целе на1ие генерацнје. — Дођи сутра код мене на ручак — вели један са цвикерима. — Не знам да ли ћу мођи — одговара онај други. — Море дођи иако не можеш! Биђе један интелигентан човек. — Ако дођем, ја не долазим због тога интелигентног човека, већ због тебе — одреза онај други.

Сшцииски епиЦ&м

Футбапери изменнли куди Публика се садг нуду чуди Свиж скандала спласнуо је чир Сад судија кад пође да ч «УДИ Не фатира ии гпаву ни Г РУД И Два форума склопили су мир. ПРЕКИНУТ САОБРАЋАЈ Овај футбалерски снег је завејао не само игрвлиште век и прилаз клупским касама, па је између играча и благајника прекинут саобракај. ПРЕКО ПРОГРАМА Футбалски савез је одредио одмор у јануару и фебруару али се није договорио са временом па ке пауза трајати и у првој половини марта. Ово је, наравно, преко програма. ПРЕЗАУЗЕТИ Сви спортски форуми су ових дана презаузети па једнако држе седнице. Док |едни изричу казне игра•има, други им праштају па имају пуне руке посла.

НИЈЕ ЗНАО

<Г>

— Знаш ли ти, који наш клуб има најбољу лакоатлетску секцију! — Не знвм! — С. К. 1913! — Како то1 — Па јеси ли видео како су чак без мотке, и без залета скочили са првог на десето место и са десетог на пето!

...да је млади брачни пар отишао на медени мрсец

"""" ВЕШТИ НИШАНЏИЗА АЦА — Ви не пдстављате ■ страшила з& Врапце? — Излишно, мој Муж и \а смо увек V башти. * — Где станујеш? — пита- члан ухапшеног Перу, поред кога сто.ји његов друг Ђока. — У кући до Ђоке! — А Ђока? — До моде куће. * — Мица се од мужа раставља. али за сада само од стола и постеље, како се тб судски каже. — Шта? — Зар њен муж не може чак више ни да 1'еде?

I Б О А ао -е-~| СПЕКУЛАНТИМА Чудних риба ових дана У пијачном виру Па штрпкају са свих страна Храну и заиру Не боје се и не беже Јер пецачи мирно леже Без удица и без мреже. ГАЗДАМА Лице вам се опет сија Биће дупла сад кирија Тако вести кажу Тој уредби нек је хвала Ако није нека шапа Јер све »вести« лажу! ДОН ЖУАНУ Децу волиш али само туђу Зато си се оженио кажу Не утече божјем правосуђу Па да чуваш и дан и ноћ стражу Јер ко воли такво стање Ветар сеје, буру жање.

СТАРОЈ ДАМИ Галама ти свака прија У чорби си мирођија Језик ти ко мач А куршлус је сада био И реп теби заледио Пресео ти трач! ЈЕДНОМ БИВШЕМ За време »југовине« Стече пепе имовине То ти беше фах. Сад уредбе нове важе: Треба рачун да с' попаже. Па те хвата — страх. »СРЕДОЊИ« У најтеже дане ратне ј Ти валуте скупљаш зпатне, У томе ти рај. Ал' столице ко две има Најзад њему дође зима Кад је другом ма|. РАЗБИБРИЗИ Разбибрига баш без бриге Закључила старе књиге, Сад Гец има реч, Па већ програм нови дају: Српског »Деду на продају« — »Озбиљнији« скеч!

АНЕИДОТЕ

ЧИСТОЋА Он: — Ја се никад не огледам у огледало. Она: — А како се умиваш. како знаш д« си чист? Он: — То је бар лако, уверим се на пешкиру. ЗГОДНА ПРИЛИКА Муж: — Поповић ми пише да је болестан, пати од стомака и несме ништа да једе. Жена: — Зашто га онда не позовеш на ручак. Главни рззлог Она: — Каткад ми се чиниш истински мушкарац, а каткад пробије у теби нека женскост! Како то? Он: — Вероватно наслећено. Онз: — Зар је такав био и тво.ј отац? О: — То не! Али пбловина мојих предака били су мушкарци а половина жене.

Чувени професор медиже Вирхов исЛитивао је на испиту једног кандидата: — Неки пацијент има лупање срца, шта ћете му ви преписати? — Дигиталис, господине професоре! — Лепо! Колико? — Једну кашику за јело!. — Добро. Ако пацијент и поред тога умре, шта је узрок смрти? — Кочење срца, господине професоре. — Глупост! Ви сте га отровали и себе срушили на испиту. ПОД КРОВОМ • Таљеран, који није био баш леп, бацио је око на једну даму у неком друштву, али она га није гледала. Њу је заинтересовао неки високи, сув младић. »Не гледајте високе куће, мадам«, говорио јо је Таљеран, »највиши спрат обично }е слабо меблиран«. ЈАЧИ ОД БОГА Један млади и не много талентовани композитор дошао је славном музичару Росини.ју, отСвирао му

на клавиЈУу своду најновију композициду и упитао Росинида како му се његово дело свиђа. Росини је рекао: — Ви сте са сводом музиком показали да сте јачи од Бога. — Заиста? — упитао је поласкани младић. — Да! Бог де створио свет, а ви — хаос!

Мадка пита свога десетогодишњег сина: — Јовице. је си ли задовољан својом новом учите-. ЉИЦОЈ1? ' > — Кодешта! Нема ни мало секс-епила!

— Тек је друга нелеља како смо се узели, а ти долазиш тако доцкан кући. — Али, женице, нисам могао да се раставим од друштва. а да и не причам опширно како сам се срећно и паметно оженио.