Bogoslovlje

нистичких спорова и арапских навала. Од многих спис'а сачуванп су само фрагментп, а од многих се знају само насловп. Неки описи су сачу ванн и до нас дошли само у латинском преводу. Драгоценпх остатака има у антологпји — Φιλοκαλία коју су из Оригеновпх дела саставпли Васплпје Велики и Грпгорије Назијанзин. 1 Прегледаћемо у спстеыатскоы реду књижевне радове Орпгенове, поделивши их овако : 1. Крптпчки радовп, 2. егзегетскп радовп 3. апологетскп и полемичкп 4. практична дела 5. писма и 6. догматска дела.

I. Критнчки радови

Орпген се нарочито посветио библпјском пољу. Својим радовпма ударно je темељ научном егзегетском истраживању св. Писма. Главно његово дело, од којег су сачуванп само одломци, јесте Егзапла шестерострука библнја (τά έΕαπλά sc. flißkia) бпблпјско-крптпчко дело, критика текста александрпјског превода Бпблпје. Овај грчки превод Старог Завета из времена пре хришћанства, септуагинта, био je у то доба у погледу текста јако искварен. Настали су споровн између хрпшћана и јеврејских научењака, те су једни другима пребацивали фалзифицирање. Орпген je опазио, да се грчки превод не слаже са јеврејским текстом, који je био у употреби код Јевреја. Његова тежња за истином гонила га je, да утврди разлике и да свој суд створи. Да би то постигао, изучи јеврејски језик и набави јеврејске рукописе Старог Завета, да би их упоредио са грчким текстом. Како нпје потпуио владао јеврејским језиком, тражио je савета од стручњака. 2 Рад на егзапли стајао je Оригена огромна труда ; очуван je фрагменат једног писма, где Ориген пише једном свои пијатељу, да му тај напоран посао одузима већи део дана и један део ноћи, те да му једва преостаје времена за јело и сан. 3

1 Migne, Patrol, ser. gr. t. 14. col. 1309. —1316.

2 Да Ориген није знао потпуио јеврејскп доказ су његове речи : »ut aiunt qui Hebraea nomina interpretantur«. Migne, Patrol, ser. gr. t. 12. Homiliae in Genesim 12. 4. coi. 227. »Aiunt ergo qui Hebraicas litteras legunt«. Migne, Patrol, ser. gr. t. 12. Homiliae in Numeros, 14. 1. coi. 67/ види Bardenhewer : Geschichte der altkirchl. Literatur В. 11. S. 85.

3 Dr, Paul Koetschau : Origenes I. Band, Bibliothek der Kirchenväter. S. XXII.

137

Књпжевни рад Оригенов