Bogoslovlje

Евсевије 1 спомиње овај опис под насловом ; тгер! μαρτυρίου, као и Јероним 2 под насловом : de martyrio. Овај спис je сачуван 3 .

V. Писма

Од .много број них писама и опшнрне коресподенцнје, коју je водно Ориген, сачувано je неколико фрагыената. Евсевпје 4 спомнње око стотнну ппсама. Сачувана су два писма : 1- "Επιστολή πρός "Αφρικανόν epistola ad Africanupi. Секст Јулије Африканац, хришћанскп филозоф рођен je 170. год. у проконзуларној Афрпцп. Чувшп за катихетичку школу он je дошао у Александрију, где се нарочито посветио изучавању св. Ппсма. Затим je био у Никопољу (Еыаус) у Палестпнп, где je уживао велики углед. 7·' једном свои пнсму Орпгену доводи у сумььу аутентичност повести о Сузани у књпзи пророка Данила. Ориген му je упутио писмо, којхш брани каноничност кгьиге прорака Данила. 5 2. Πρός Γρηγόριον επιστολή epistola ad Gregorium. У њему Ориген позива свог даровитог ученика Григорија Чудотворца, да проучава фолпзофске дисциплине, али треба да пази, да остане веран свом хришћанском позиву. Као што су Израил.ци при поласку из Египта нонелп драгоцености и посуђе, да употребе за храм и украс светиње, тако могу и профане науке послужити за украс дома Божјег. Но те се науке могу II злоупотребити, као што je и путовање Израпљаца у Египат на зло било, одвело их на грех и служење идолима, јер су они научене вештине употребили на зло, на прављење златног телета. Из очннске љубави према њему опомшье га, да се са вером обраћа нзучавању св. Писма. За разумевање речи Божје потребна je молитва по речи Господњој »молите се и даће вам се«. Овај спис je сачуван. 6

1 Quo tempore Origenes librum περί μαρτυρίου composuit, quem Ambrosio et Protocteto Caesariensis ecclesiae presbytero dedicavit, eo quod uterque in ea persecutione non mediocre discrimen subierat«. Euseb, hist, eccl. VI. 28. Migne, Patrol, ser. gr. t. 20. coi. 587.

2 Hieronymus ; De viris illustribus, с. 56. Migne, Patrol, ser. lat. t. 23.

3 Migne, Patrol, ser. gr. t. 11. col. 564. —637.

4 Eusebius, hist. eccl. VI. 36. Migne, Patrol, ser. gr. t. 20. col. 598.

6 Migne, Patrol, ser. gr, t. 11. col. 41. —85.

6 Migne, Patrol, ser. gr. t. 11. coi. 88. —92.

146

Богослов.ъе