Bogoslovlje

1. ОРГАНИ ДИСЦИПЛИНАРНО-КАЗНЕНЕ ВЛАСТИ И ЊИХОВА КОМПЕТЕНЦИЈА.

a) НАСТОЈАТЕЉ МАНАСТИРА.

У смислу једне измефу 484. и 524. године издане царске конституције настојатељ манастира има надзор над одржавањем унутарњег реда и над животом и владањем подручник монаха, па у конзеквенцији тога носи пуну правну одговорност за начин живота својих монаха те се има старати за одржање доброе реда и поретка у манастиру, и не сме дозволити, да се догађају било унутарњи поремећаји било пак спољашње акције које потичу из неограничене амбиције и претеране самосвести појединих монаха. 1 Из овог права надсора извире право и дужност настојатеља, да стално контролише живот његовој јурисдикцији подложних монаха, а у даљој конзеквенцији овог има право ингеренције у све области њихова личног живота 2 . Настојатељ носи пуну правну одговорност за тачно и савесно вршење надзора као и за сваки поремећај и инконвенијенцију у унутарњем манастирском поретку. 3 Ако настојатељ, вршећи право контроле, утврди, да живот монаха и било који њихов поступай ма и у најмањој мери не стоји у складу са поретком и правилима истога манастира, дужан je да одмах корективно утиче и да не дозволи, да ова нескладност добије теже и оштрије форме. По правилима св. Пахомија настојатељ врши надлежну дисциплинарно-казнену власт у преступима против унутарње дисциплине и хришћанско-монашке етике те у случајевима индоленције. 4 По св. Василију Вел. προεστώς je редовни дисципли-

1 Cod, Just. I 3, 39 ... έκαστον (sc. μοναστήριον) δέ ηγούμενον όχειν ένα, έφ’ ώ τε τι] μέν τού ηγουμένου καταστάσει καί τοϊς παρ’ αυτού γινομένοις έγκινδυνείειν τον έπίσκοπον, τη δε των μοναχών τόν Ηγούμενον. Cf. сап, 4 et 18 Chalc.

3 Nov. 100 с, 4. θεσπίζ,ομεν, τόν κατά καιρόν έκάστου μοναστημίου , προεστώτα συνεχώς έποοπτεύειν αύτούς καί περιεργάί,εσθαι τήν έκάστου πολιτείαν τε καί κατάστασιν.

3 Cod. Just. 1 3, 39; Now. 12 с 3. et 100 сарр. 4, 5 et 6.

* Pachomii reg. сарр. 5. 6, 99, 115, 118. Да настојатељу припала горе обележена дисциплинарна јурисдикција види се и из Apophth, Macarii Aeg Migne P. gr. 34 col. 264; Παίδευσον καί κρίνον τούς ύπό σε тј. круг лица, који се налази под његовом влашћу.

273

Прилози правној историји манастира у грчким областима