Bogoslovlje

БОГОСЛОВЉЕ ОРГАН ПРАВОСЛАВНОГ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА

ГОДИНА VI

СВЕСКА 4.

D-r ДУШАН ГЛУМАЦ, ДОЦЕНТ.

О ТАЛМУДУ

(Ή3oτηβ3κ) 1

ТАНАИТИ ДО РАБИ ЈЕХУДЕ ХАНАСИ, И КОДИФИКАЦИЈЕ МИШНЕ (ОКО 150, ПОСЛЕ ХР.) Покрај свештенства, ствара се сада један нови сталеж, научнички, тј. људи који су проучавали и познавали закон у танчине. И у време јелинизма када се свештенство, особито више, било обратило наганском образовању и запуштало, мање више, закон праотаца, иступише ти научници против њих. Они сада постају ватрени чувари закона, а не свештеници, и они лостају учитељи народни у правом смислу, па због тога господаре њиме 2 . Обично се зову „soferim“ што значи: учени људи, научници (у Новом Завету: γραμματείς) 3 , али има и специјалнијих израза, тако; νομικοί = законици тј. правници (Мат. 22,35. Лук. 7,30), а ако су и поучавали у закону зову се νομοδιδάσκαλοι = учитељи закона (Лук. 5,17. Дела апост. 5,34). Јосиф Флавије их зове тумачима отачких закона (πατρίων έ£ηγηταί νόμων) или σοφισταί и ιερογραμματεϊς (у Antiquitates XVII 6,2 исп. XVIII, 3,5. Bellum. Judaic. I. 33,2. 11. 17,8 9. VI, 5. 3.). У талмудско време (Мишне) обично се зову „hakhamim“ мудраци, док се израз „soferim“ употребљава за пријашње crape ауторитете 4 . Јасно je да су ти „законици“ познаваоци закона уживали у народу највећи углед о чему сведочи и њихов назив „ rabbi“ = мој господару, мој учитељу 6 . Бременом се развила

1 Види Богословље VI. св. 3.

2 G. Karpeles. о. с. ИЗ.

3 „Sofer“ je сваки човек који се бави књигом, па и писар (Säbbath XII, 5. Nedarim IX) или књиговезап. У Старом Завету означава, најпре, царског чиновника (канцелар), а затим сваког научника (Gesenius Buhl.: Неbraisch-aramäisches Wörterbuch 17 Aufl. (1921.)

* E. Schürer, Geschichte des jüdischen Volkes im Zeitalter Jesu, Christi И Bd стр. 314, Leipzig 1898.

5 Из тог назива развила се Бременом титула .rabbi", при чему je суфикс ,i“ „мој" изгубио своје значење, а долази и „ rebbi * ; али .rabbi“ није свештеник!