Bogoslovlje

третирајући овај спис као дело написано у V столећу 1 од непознатог аутора под утицајем грчког романа. 2 Слйчност „Narrationes“ с грчким романима дало je повод К. Heussi-y да се „унеколико“ скептички односи према историјској вредности ових прича. 3 Његово гледиште у многоме су склони да усвоје и О. Bardenhewer и Р. Cayré, jep и они сматрају, да je навив Нила „Синајски“ нетачан. 4 Аргументадија К. Heussi-a, уперена у главном против рада F. Degenhart’a, подвргнута je од стране последњег детаљном расматрању. Следећи принципу, по коме су народни романи поетски взраз народних догађаја, Degenhart с правом примећује, да би се само у том случају могла напустити традиција, која признаје „Narrationes“-y историјску веродостојност, ако би нас изложена догађаји и дела те епохе по natura sua принуђавали на то. 5 Али Heussi не наводи, нити може навести, таквих доказа. Слйчност Narrationes с грчким романима једино се објашњава подражавањем форми и стилу старих писаца које Нил, као што тврди Ј. Stiglmayr, 6 добро познаје“. Спољашња слйчност „Narrationes“ с грчким романима не даје, ниуколико, права одрицању историчности саме приче и тражењу, насупрот многовековне традиције, уместо Нила некога новога [ и непознатог аутора из V века. Напослетку усуђујемо се да прикажемо и резултате својих пажљивих упоређења. Ми смо обратили пажњу на ту околност, да -се у кратком Ниловом делу „Oratio in Albianum“, 7 чију аутентичное! нико не оспорава, налази неколико места врло сличних с местима y Narrations 111. Ми имамо у виду приказивање живота

Überfall der Mönche am Sinai“, оштампано у „Neue Jahrbücher für das klassische Älterfum 1916 (Nr. 37/38 3 Heft) s. 107 и c) опширна монографија „Untersuchungen zu Nilus dem Asketen“ (Texte und Untersuchungen 42, 2). Leipzig 1917.

1 Види К. Heussi „Untersuchungen“ s. 155.

2 K. Heussi, Hilus Asket und der Überfall der Mönche am Sinai“ s. 113 3 K. Heussi Unteruchungen, str. 131 140.

4 Види Bardenhewer: Qesch. der aitkirch. Lit. 4 Band, § 52, s. 163 164 и P. Cayre, Precis de Patrologie t. 1. Paris 1927 s. 495—496.

5 Види F. Degenhart, Beiträge zur Nilusforschung 1918, s. 19.

6 J. Stiglmayer, Der Asketiker Nilus Sin. und die antiken Schriftsteller y „Zeitsch. für kat, Theol. 111, 1915, s. 576.

7 Види о њему ниже.

303

Књижевнн рад св. Нила Сннајског

Богословље 4