Borba, Aug 26, 2005, page 15
· August, 2005. No 27
beer days festival
PIVO piće davnih vremena
ČETIRI KOMADA HLEBA 1 DVA KRČAGA PIVA BILA SU DNEVNA NADOKNADA ZA ODRŽAVANJE ŽIVOTA ŠTO JE FARAON EGIPTA PROPISIVAO ZA RADNIKE I SEIJAKE. A PIVA JE BILO NA PRETEK. ZVALI SU GA BUZA, A VEZIVALI SU NJEGOV NASTANAK ZA BOGINJU ISIS.
Zapisi govore da je pivo spravljano od isečenih komada hleba napravljenog” od grubo proklijalog ječma, potopljenog u vodu, stavljenog u velike krčage dok se spontano vrenje ne Završi, tc proceđeno kroz sito preručeno u drugi krčag i začinjeno urmom, cimetom, lovorovim listom i drugim mirođijama. Već tada je napitak nazivan “TEČNI HLEB”
Još je 2000 godina pre nove ere Vavilonski kralj Hamurabi izdao veoma oštar zakon u kome su paragrafi 108 i 112 bili posvećeni pivima. Oni koji su sa pivom ncšto “mućkali” kažnjavani su davljenjem bacanjem, i njih i piva u vodu. (Da li su sada ulogu Hamurabija preuzeli poreznici).
Svoju veštinu spravljanja piva Egipćani su preneli na svoje susede u severnoj Africi. Kasnije se preko Grčke, Rima, Španije i Francuske pravljenje piva prenclo na celu Evropu. Naime, osvajačke legije Cezara prenele su ga na sever Evrope pa su se tada i stari Germani s pivom upoznali i usvojili ga kao svoj napitak.
Pripremanje piva postaje veština tek oko šestog veka naše ere kada su ga prcuzeli kaluđeri. Pravili su ga veoma kvalitetno i to zbog sebe jer za dugih postova, ostajali bi gladni da nije bilo piva.
Getrdesetodnevni uskršnji post lako su podnosili uz pomoć piva, jer se “tečnost nc rešava O zapovesti posta”.
Kiljuida non frangent lelunium. |
Prvobitan vavilonski način spravljanja piva održao sc veoma dugo. Htiopija čak i danas pravi pivo po najstarijem vavilonskom načinu.
Međutim, prvi počeci u promeni tehnologije počinju u XII veku nove ere, kada se kao dodatak pivu upotrebljava hmelj. Dosta kasnije počinje upotreba
kvasca — 13. maja 1883. godine — HANSEN, Karlsberski kvasac.
Hmuelj je veoma važan sastojak piva, jer daje napitku prijatnu gorčinu i stvara penu. Kvalitet hmelja prvi su otkrili Česi u XIII veku, a njihov kralj Vaclav I uveo je
smrtnu kaznu za sve one koji bi se usudili da sadnice prenesu preko granice. Hmelj je dugo bio tajna dobrog kvaliteta PIzenskog, piva.
Kad je pruski kralj Fridrih IX zabranio prevelik uvoz kafe tog, kako je rekao “cgzotičnog,
· pasulja”, koja je pretila da
FOUR SLICES OF BREAD AND TWO JUGS OF BEER WAS A DAILY COMPENSATION A PHARAOH OF EGYPT WOULD GIVE TO WORKERS AND PEASANTS FOR „KEEPING THEM ALIVE. AND THE BEER WAS IN ABUNDANCE. THEY
ugh a sieve, seasoned with date, cinnamon, bay Iecaves and other spices.
It was already back then when it became to be known as LIQUID BREAD.
As early as in 2000 B.C., Hammurabi, the king of
Medicine
It is widely known that beer contributes to a better overall condition, because its ingredients have a positive effect on digestion in a human organism, i.e. it is a food emulsifier. Bitter materials stimulate the secretion of human enzymues, and this is the reason that beer is served
as an aperitif.
The human body assimilates beer very casily. In addition, beer also comprises significant quantities of vitamin BI thiamin, B2 riboflavin, H biotin, BO pyridoxine, and some of vitamin PP niacin.
With the latest research on beer, the contemporary science proves a number of important aspects of this popu-
lar drink.
CALLED Ir BUZA, AND BEUEVED IT WAS INVENTED BY
| TRE GODDESS ISIS.
· Chronicles say that beer Was made of bread slices Made of raw germinated Marley, soaked in water, Md put in big jugs until k spontaneous fermenta\n is done, and then po\led into another jug, after ! has been strained thro-
Babylon, made his legal code in which the paragraphs 108 and 112 were dedicated solely to beer.
'The Egyptians taught the skill of beer making to their neighbors in North Africa. Later on, via Grećce, Rome, Spain and France, the beer making trade was spread all across Europe.
-OrOL I]
NOM M ||
|
(ho sh
|,
0
uništi proizvodnju · piva, tokom dvesta narednih godina u Nemačka postaje zemlja koja u Hvropi troši najviše piva. Bavarci postaju najpoznatiji pivari, a činjenica da se cena pivu u Bavarskoj nije menjala više od 100 godina, tj. sve do prvog svetskog rata.
izbacivali
|) Aa,
Krigla „gotova
No, 1848. godine pivari
Minhenu pokušali da dignu cenu. Reagovanje jc bilo žestoko. Građani su na juriš zauzeli pivare, demolirali ih, a iz privatnih kuća i stanova na ulicu nameštaj. U
rarskom” ratu bilo je teško ranjenih 4 jedan demonstrant Je i poginuo. | U nekim zemljama zapadne Evrope popijc sc i po 300 litara piva po Stanovniku dok je kod nas taj pro sek negde oko +45 litara. Milutin Komerdelj
su ipak
OvOm “pi-
7 „y
, MM
a 2.9 sekundi
Ovce godine se u Zrenjaninu očekuje izuzetno zanimljivo takmičenje u DbWrzom ispijanju piva iz krigle.
Prošlogodišnji pobednik u brzom ispijanju piva slovački i svetski šampion Juraj Reguli potvrdio je dolazak. Međutim i on će, kao i svi ostali takmičari morati da prođe
kroz kvalifikacije.
Dosadašnji rekord u ispijanju piva iz krigle *na iskap” — “do poslednje kapi” jc 2,9 sekundi.
"Tridesetak “ljudi” takmičara već sc prijavilo organizatoru uz najavu da će — oboriti rekord.
Značaj pivarskog kvasca
Vitamini “B” grupe deluju profilaktično protiv oboljenja raka. Pivarski kvasac jača rast kose i održava čistoću kože. Osobe koje pate od žuči i bubrega treba da konzumiraju pivo. Korišćeno u pravilnim količinama pivo postaje “narodni napitak”. ;
| Preporučuje se i osobama sa obolelom
| jetrom. Redovni uživaoci piva nisu imali čir
u stomaku. I danas naučnici kažu da jedan litar piva dnevno štiti zdravu osobu od pojave infarkta.
Pivo lek
Poznato je da pivo doprinosi poboljšanju opšteg, stanja jer njegovi sastojci utiču na povećanu svarljivosti u ljudskom organizmu, tj. ono je i cmulgpator hranc. Gorke materije stimulišu lučenje humanih enzima te se pivo i pije kao apecritiv.
Ljudski organizam vcoma lako asimilir:i pivo. Pored toga u pivu sc nalaze značajne količine vitamina BI — tiamina, B2 riboflavina, H — biotina, BO ~ piridosina kao i nešto vitamina PP – niacina,
Savremena nauka najnovijim istražiyanjima dokazuje niz značajnih osobina piva.