Borba, Apr 30, 2009, page 11

borba

Četvrtak - nedelja, 30. april - 3. maj 2009

ishramz

|

IVANA BOGOJEV

strijau Srbiji odvajkada slu-

žila brojnim podvalama. Uz dodatke poput karagenan alge, izolata soje i slične šnicle i mleveno meso dobijaju na težini, gube na kvalitetu, a cena proizvoda ostaje ista. Postavlja se pitanje da li će se ovim veštinama mesari još više služiti tokom ekonomske krize, kao i da li će se to što su mnogi ugostitelji spas od krize pronašli u smanjenju cena, možda, odraziti na kvalitet iispravnost hrane i pića u njihovim ponudama.

Podaci Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede ukazuju na to da se to još nije dogodilo i da je kvalitet namirnica na prošlogodišnjem nivou. Procena ovog inspektorata je da će, upravo zbog krize, mnogi do-

pra je da se mesna indu-

Neispravisaza deklaracija raz proizvodiimaz ili istekao rol upotrebe majčešci sti uzroci zdyavstveze mneisprzvwrmosfi Kuzrmir'Kicza

„Borba“ istražuje: da li će ekonomska kriza smanjivati kvalitet namirnica u Srbiji

kupci, ipak, prepoznaju pravi sok, i dobre konzerve

Poljopripredne i sanitarne inspekcije potvrđuju da do sada nije bilo značajnijih primedbi i očekuju da proizvođači obrate posebnu pažnju na kvalitet namirnica kako bi zadržali fržišfe

maći proizvođači obratiti posebnu pažnju na kvalitet kao ispravan put ka zadržavanju tržišta.

To su za „Borbu“ potvrdili i u Udruženju potrošača Novi Beograd, gde su nam rekli da bar do sada nisu imali nijednu žalbu potrošača.

„Borba“ je pitala Poljoprivrednu i Sanitarnu inspekciju da li zbog očekivanih efekata krize i mera štednje očekuju da će ove godine imati veći broj prijava.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić u pisanom odgovoru za „Borbu“ navodi da se očuvanjem i kontrolom kvaliteta hrane direk-

tno štiti potrošač, jer se

„sprečava upotreba nis-

kovrednih materija umesto visokovrednih, kao i upotreba promenjenog odnosa komponenti prema proizvođačkoj specifikaciji i prodaja gotovog proizvoda po znatno višoj ceni, pri čemu je hrana zdravstveno bezbedna“,

Pajkić upozorava da, bez obzira na krizu, svi pravilnici koji se bave kvalitetom ispravnosti namirnica neće biti menjani u smislu ublažavanja kriterijuma, već ćeidalje biti usaglašavani s pro-

Najčešće nepravilnosti: - štnanjeni V voćni BOZE kod voćnih sokova

pisima Evropske Unije. Kontrolu kvaliteta hrane za ljudsku upotrebu vrše veterinarski, poljoprivredni, sanitarni i tržišni inspektori, u unutrašnjem i spoljnotrgovinkom prometu. Poljoprivredni inspektori, nadležni za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda biljnog porekla, u prvomsu kvartalu 2009. “a godine izvr|F šili 1.376 kontrola i

“ podneli 92 zahteva

za pokretanje prekršajnog postupka, kao i 44 prijave za privredni prestup. Uzeto je 138 uzorakau cilju praćenja kvaliteta proizvoda na domaćem tržištu, od kojih je 16,67 odsto bilo neispravno.

Kako je za celu 2008. godinu procenat neispravnih uzoraka svih proizvoda bio 16,55 odsto može se zaključiti da je kvalitet na prošlogodišnjem nivou, saopštavaju iz inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Veterinarska inspekcija u toku 2009. godine nije zebeležila veće poremećaje u pogledu promenjenog kvaliteta hrane životinjskog porekla u odnosu na prethodni period. Takođe, svi poljoprivrednii prehrambeni proizvodi koji se uvoze podležu kontroli kvaliteta.

Kontrola proizvoda biljnog porekla koju sprovodi poljoprivredna inspekcija, pokazuje da se, najčešće, nepravilnosti odnose na samo deklarisanje proizvoda. Od nepravilnosti kvaliteta najčešće se uočava smanjenje voćnog sadržaja kod sokova, povećan sadržaj soli kod dodataka jelima, prisustvo stranih materija kod prerađevina od voća i povrća. U ovoj inspekciji napominju da je kontrola utvrdila u prva tri me-

seca ove godine utvrdila samo 14 proizvoda neispravnog kvaliteta.

To se odnosi na konzerve ribe iz uvoza, gde je odnos vode i ulja drugačiji od proizvođačke specifikacije.

U saopštenju poslatom našem listu Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja navodi da od početka 2009. godine do sada nije zabeležila veći broj prijava i kazni. U nadležnosti ove inspekcijeje zdravstvena ispravnost Žživotnih namirnica, tako da se uzorci određenih proizvoda uzimaju kada se posumnja u ispravnost namirnica. Sem toga, radi se i sistematsko uzorkovanje po unapred utvrđenom godišnjem planu uzorkovanja.

Tako je od početka ove godine do danas „Sanitarna inspekcija u inspekcijskom uzorku koji se odnosi na Beograd uzrokovala 243 uzorka namirnica, a u sistematskom 630 uzoraka namirnica“.

Navodi se da se najčešći uzroci zdravstvene neispravnosti odnose na protekao rok upotrebe ili neispravnu deklaraciju na proizvodima, ali ida je utvrđen veoma mali broj higijenske neispravnosti.

Ni ova inspekcija, kako nam je dostavljeno, ne očekuje porast broja prijava zbog efekata ekonomske krize.

pozivaju U

= F_A i el ĐŽ a a <

i. |” j

| FA i i 1] Li

a ije ia raduju | 09 slatki zalodaji za bolje raspol

procveta

40 modnih detalja koji —-

prolećnu Se tnju

vw.

|) iko SU OSM aaa A) "ot

Me,

III >

kod