Bosanska vila

ФСтр. 92 1902. БОСАНСКА ВИЛА 1902. Бр. 5 А Фебов чар толико рикати, да бе се то одиста свакоме допасти. Нек у тај пар Уверен сам да ће војвода после мојега рикања ређи: Угаси жар. „ричи још једаред! ричи још једаред!“ Судбина злих. Туњало. То би дивно ишло. — То је Херкулова природа, при- Кад би ви то тако. страшно представљали, ви

рода једног тирана; љубавник је више жалосна ствар. — Али, сад прозови остале. ! Туњало. Фрања Фрула, сарач! Фрула. Овде сам, Џетре Туњало. Туњало. Фруло, ви ћете примити улогу Тизбе. Фрула. Тизбег Шта је Тизбаг Је ли то блудећи витез 2 Туњало.

Не, то је госпођица, која мора да се заљуби у

Пирама. Фрула.

Немојте, за Бога, допустити да играм женско:

гледајте, већ почињем браду добијати. Туњаљо.

То не чини ништа! Ви ћете под маском представљати и можете говорити тако танким гласом како ви хоћете. |

Цедуља.

Ако смем заклонити лице, онда дајте мени и

Тизбину улогу. Ја бих њежним и „срце-парајуђим“

гласом говорио: „Тисна! Тисна! — Ах, Пираме, мој лепи љубавниче! Твоја дивна Тизба и дивна госпођица !“ Туњало.

Не! Не! Ви морате играти Пирама а Фрула Тизбу. Добро! Хајдмо даље! Туњало. Макса Гладница, кројач! Т'ладница. Ево ме, Петре Туњало! Туњало.

Максо Гладницо, ви морате играти Тизбину мајку.

Тома Њушка, казанџија. Њушка. Овде сам, Петре Туњало. Туњало.

Ви Бете играти Пирамовог оца, а ја ћу играти Тизбиног оца; Јова Брбљавко, столар, примиће на се улогу лава. И тиме су све улоге у комаду подељене.

Брбљавко.

Имате ли написану улогу лаваг Ако је имате,

молим вас дајте ми је, јер ја врло тешко учим. Туљало.

То можете напамет представљати, јер немате

ништа друго до само да урлате и да ричете. Цедуља. „Дозволите мени да лава представљам. Ја ћу

_би уплашили њ војвоткињу и остале госпође и оне би

почеле вриштати, а то би нас без сумње све на вешала

'олвело.

Сви.

То би нас одиста све, колико год нас има, на вешала одвело !

Цедуља.

_ Опростите, пријатељи! Кад би ми толико уплашили госпође да изгубе свих пет чула, онда оне не би имале толико разума, да нас обесе. Али ја ћу променити глас, па ћу им рикати тако нежно, као кад, голубица гугуче, или као кад славуј прижељкује!

Туњало. 6

Ви не можете никоју другу улогу играти до Пирама, јер је Пирам веома леп и мио човек; он је тако углађене спољашности, каква се само о великим свечаницима захтева; једном речи Пирам је прекрасан и учтив каваљер. Зато је неопходно потребно да ви играте Пирама.

Цедуља. |

Добро, дакле, ја ћу се примити те улоге. ( каквом би брадом било најбоље представљати Пирама 2

Туњало.

( каквом ви хоћете.

Цедуља,.

Ја ћу га представљати или са отворено жућкастом, или са наранџасто-плавом, или са црвенозатвореном или најзад са сасвим жутом брадом.

Туњало.

Ево вам, господо уметници, ваших улога, и ја вас опомињем и умољавам да их до сутра навече напамет научите. А мене ћете наћи у шуми код палате, једну миљу далеко од вароши, тамо код Месечине, где ћемо и пробе држати. Јер ако би сеу вароши састали, могли би нас нањушити, па би имали посигурно, и слушатеља и тако би етвар изашла на видело. Међу тим ја ћу саставити списак свију ствари, које нам за представу потребују. Само вас молим да сутра не изостанете.

Цедуља.

Доћи ћемо зацело и тамо ћемо моћи слободно и

без зазора пробе држати. Туњало. Тако је. Само треба улоге тачно напамет научити. (астаћемо се код војводина храста. Збогом! Цедуља,. Врло добро! Сад напред па куд пукло да пукло! (Оду.) јаје:

(Наставиће се.)