Bosanska vila

(тр. 2

1908. БОСАНСКА ВИЛА. 1908.

Бр. 1.

српској науци, српској умјетности. Она вишња сила, која је при стварању нове Србије, ув Милоша Великога, довела војводу Николу Лушевицу, да му помогне у великом и светом послу ослобођења, удружила је њихову унучад и везала их брачном везом на славу, корист и напредак српскога народа.

Потомци Милоша Великога и војводе Николе Луњевице — Њихова Величанства краљ Александар и краљица Драга, обоје поникли, обоје одтојени на српској земљи, подијелише своје улоге и своје задатке. Краљ Александар управља Србијом, а краљица Драга потпомаже и убрзава културни српски напредак. Ондје

гдје једно стане, друго прихвати, па зато обоје прати“

љубав и благослов свега српског народа, Они обоје познају свој народ и излазе му на сусрет у свакој његовој потреби. А од дана ступања њихова у брав, Србија је пошла новом ставом коју су онш сами утрли, и која је Србији донијела жељенога мира. многог добра и сваке среће.

Краљ Александар, тај озбиљан пи одлучан владалац, а њежан, врло њежан муж, добио је у краљици Драги не само вјерна друга, него и жену врло ријетких врлина, а Србија у својој краљици добила је владарку, која зна како бије сваки њен дамајђ, која разумије осјећаје срца српскога народа, која схваћа мисли његове, која тумачи жеље његове. И она је срећна, пресрећна када народу своме може пружити мелема, када га благом ријечи може утјешшти, када му може помоћи. Зато је данас српски краљевски двор права српска кућа, без икакве стране примјесе, и свакоме Србину и Српкињи широм отворена, да у њој нађе потпоре, благе и утјешне ријечи.

Краљица Драга, као и свака Српкиња, врло је скромна и милостива, те задивљава човјека како она спаја ону српску милошту са краљевским величанством. Ко је срећан био да ма и један пут буде удостојен пријема Њеног Величанства, тај је остао очаран оним искреним, оним српским, па ипак величанственим пријемом.

милостивим;

Краљица Драга штедљива је, необично штедљива жена. Не трпи раскош, и гдје год може она штеди, а краљевску уштеду она даје онамо гдје је потребна, Па ипак она се придржава оне народне изреке: да не зна љевица оно што даје десница. Ни најближа њена околина не зна за сва доброчинства, све милости које она чини. Српска дјеца у њој имају најњежнију мајку, српске жене најмилију сестру, српски војници најбољег анђела, српски ђаци највећег заштитника, српска стротиња најмилостивију руку, српска домаћа радиност најјачег подстрекача.

Нећу редати сва њена дјела, нећу набрајати

небројена њена доброчинства, јер то не би лако ни било. Њих је за ово кратко вријеме толико, колико би доста било за читав вијек. Краљица Драга лебди над цијелим својим народом. Милостива рука њена по краљева, свуда се пружа. Краљица Драга у заносу п одушевљењу скида са руке своје прстен и предаје га одбору биоградских дјевојака, да ставе на лутрију: како би лакше могле подићи споменик српском књи= жевнику — Војиславу Илијћу!

Колико ли је српских дјевојака спремила и удомила краљица Драга; колико ли она сваке године одјене и обује спроте српске дјеце пред Божићње празнике, колико ли је српских ђака потпомогла; колико ли је породица у Србији, које је утјешила п којима је у невољи помогла! () њеном се трошку школују и спремају на страни дјевојке да постану добре и вриједне раденице; њеном потпором одржавају се пи развијају стари српски занати: њена десница зна да прихвати домаћу рукотворину и да је сачува од пропасти. Само њеној заузимљивости, њеној бризи и издашности ваља захвалити што је Србија извојевала себи прво мјесто на етнографској изложби у Петрограду. | |

Српска пропзводња ћилима у Пироту на гласу је- била, али слабо потпомогнута, почела је малак= савати. МИ баш у тренутку када је пријетила највећа опасност тој јединственој и у свијету чувеној српској производњи, појављује се краљица Драга не само да одржи производњу ћилима, него да је усаврши, унаприједи, да јој јачег полета и упозна је још боље са страним свијетом. (С тога она наређује да се о њеном трошку изради велики илустровани албум пи= ротских ћилима са потребним објашњењем, шарама и бојама.

Српска књига у краљици Драги има најоданијег пријатеља и заштитника, а ерпски књижевници јакога мецену. Много српско дјело не би угледало свијета, да му краљица Драга није притекла у помоћ, а висока заштита њена лебди и над књижевним »Колом «.

листом

И »Босанска Вила« тражи да јој напишем биографију краљице Драге, чију слику хоће да прикаже својим читаоцима. Ја ту биографију не знам напи= сати. Слика краљице Драге дубоко је урезана у нашим срцима, а њена је биографија кратка, врло кралка. Краљица Драга сама је милост: она је само доброчинство, она је радост и утјеха свему Српетву! У тим је ршјечима њена биографија, а те ријечи много значе. Она је, уз нашег милог нам краља, највећа наша милошта. Шта бисте још хтјели 2

Биоград. Вг. Уегћаз.

по :-