Bosanska vila

Стр. 386

Српским пјевачким друштвима !

Ристо Мисита, српски учитељ и хоровођа срп. пјевачког друштва у Д. Тузли разаслао је оваке објаве:

Кад сам лани у ово доба разаслао на друштва, п хоровође. списак са 250 партитура из моје архиве, већина од колега обраћали су се на мене ради нота баш на неколико дана пред саму светосавеку бесједу, кад сам и ја у највећем послу, те некима поред најбоље воље нијесам могао удовољити,

Било их је и са смијешним захтијевањем. Изгледа, као да су дотични заборавили, да ја ово не чиним ни из какве користи ни славољубља. —— Од мене је, мислим, доста што сам за љубав српске _ пјесме жртвовао приличну своту новаца за штампу и разашиљање мога списка.

Неки се опет љуте, што им се шаље „Рег КХасћпаше“ а не помишљају, да и ја овдје морам преписивачу одмах исплатити, па зашто да послије по неколико дана чекам на свој рођени новац и трошим за поштарину око ургирања.

У списку нијесам означиваона посе цркв. пјесама, јер бих за то требао још један штампани табак а за то се хоће пара.

Натомена : Имам једну врло лијепу комбинирату литургију за мјешовити збор од разних композитора. Ту сам прикупио љепше комаде из Мокрањчеве, "Остојићеве, Бортњанскове и Давидовљеве литургије у једну лијепу и ефектну цјелину.

Ради лакше интонације транспонирао сам неке комаде у исти тонски род (Тћопатб, што је за уво много угодније а хоровођи и пјевачу лакше.

Цијела литургија креће се у средњим регистрима, те се може без икаква напора пјевати.

Од љепшмиг композиција, које нијесу у штампаном списку наведене, имам још неколико новијих патриотеких пјесама за мјешовити збор.

КЊИЖЕВНЕ И КУЛТУРНЕ БИЉЕШКЕ.

Прештампано. Кивотопис Његова Величанства, краља Петра [., што је изишао у 18. и 14. бр. »Босанске Виле,« прештампао је мостарски »Преглед« у свом 15. 16. и 17. броју. Прије тога донио је бпљешку, у којој се похвално изразио о томе чланку Драгутина Илића.

Нов одбор друштва „Зоре“. Српско академско друштво »Зора« у Бечу одржало је 41. главну скупштину, на којој је изабрат нов одбор. Тако је сада пресједник: Мелко гроф Гоце Гучетић, правник; подпредсједник: Јеремија Мандић, филозоф; тајници: Перо Б. Поповић, филоз. п Перо Перић, техничар; библиотекар: Милан Ђорђевић, медицинар; благајник: Ђока Ђ. Атанасијевић, техничар; одборници: Мурад Сарић, медицинар и Атанасије Каракашевић, медиц.; ревизори: Васо Глушац, филовоф:; Светозар Стојановић, филозоф; Нико Мариновић, правник пи Данило Лончаревић, техничар.

Забава. Српско пјевачко друштво »Вила« у Приједору одржало је на Митров дан забаву у корист своје благајнице. У програму бијаху три пјесме, једна декламација и позоришни комад Краљевић Марко и Арапин,

1908. БОСАНСКА ВИЛА 1908.

Бр. 21. и 22.

Педесетогодишњица Стари, прослављени српски педагог и управитељ српске учитељске школе у Сомбору г. Никола Вукићевић славио је 17. октобра педесетогодишњицу своје професорске службе у тој учитељској школи. Тај дан дошли су у његов дом сви професори српске учитељске школе сомборске, па је слављеника у име другова поздравио професор Мита Калић. Ову значајну прославу честитали су своме заслужноме учитељу учитеља и сви српски учитељи из Сомбора и околине, ђаци учитељских школа, српска општина, школски одбор и многобројни пријатељи и поштоваоци. »Вила« је у 6. бр. донијела слику и биографију слављеникову, да му се бар тиме одужи за оно, што је он до сада учинио српској просвјети и српскоме народу. И уредник нашега листа дичи се е му је био наставник овако заслужан човјек и најбољи данас живи педагог српски. Вукићевић је ове године стављен у пензију а како читамо престаће уређивати и „Школски Јуст,«

Прештампано. Из »Богословског Гласника« посебно је оштампано Хронологија у тророка Данила, од Александра „Аивановића. Књига има 32 стране. Такође из истог листа оштампано је: Фенелонови разговори о рјечитости, с француског превео Радослав М. Грујић. Из извјештаја гимназије Јосифа Панчића за. 1902./8. посебно је оштампана расправа Милана Шевића: Јосиф Шанчић као тедагог. Из »Српеског Спона« оштампан је засебно чланак Дим. Руварца: » Најновији аутономни скандал.« Ив »Дјела« оштампано је »Гуливерово путовање у Лилипут« од ЈЕ Свифта, с енглеског превео Вићентије Ракић. Из »Просвјетног Гласника« оштампао је Коста Стојановић расправу »О радовима Руђера Јосифа Бошковића. на пољу пјесничком, филозофском и егзактним наукама.« Одбор за споменик. У Варварину, у Србији, одржао се нарочити збор 5. новембра. На томе збору изабрат је главни одбор за подизање споменика првом српском вожду Кара-Борђу Петровићу п његовом помагачу Јовану Курсули, као и браћи Русима и Србима варваринским, који суту 1810. г. изгинули. Са збора је послат брзојавни поздрав српском краљу и његовој влади. У одбору су: пресједник. Никола

- Милосављевић, срески началник; подпресједник Ми-

лан Урошевић, трг., Влад. Вучић, пресједник општине и Миливоје Сврзић. економ; благајник Милорад Прокић, трг. п Миле Урошевић, трг; секретари: Милан Ст. Недељковић, учитељ, Драг. Ивановић, срески писар и Спира Милићевић, економ. Још има 18 одбор= ника и 1% лица надзорног одбора. Њихов проглас доносимо ма другом мјесту.

Преко Босне и Херцеговине у Приморје Овако се зове нова књига Недељка (С. Савића, учитеља из Бранковине, крај Ваљева. У њој су слике, утисци, рефлексије са путовања србијанских учитеља кроз српске земље. Књига је штампана у Ваљеву, има 12: штампаних табака и све је описано вјерно и истинито, тако да се слађе чита него п најљешша приповијетка. Допста г. Савић описао је њихов пут много љепше него Мих. Станојевић. Овај није зазирао ни од чега, нити се шта плашио, него од срца срцу, како је збиља у ствари. Нема ту ништа сувишно ни претрпано, све је по реду и све на своме мјесту. Ову књигу најтоплије препоручујемо Србима без разлике вјере. Цијена је књизи динар.

Академско друштво Срба техничара. Ово удружење Срба; техничара (одржало је у октобру своју