Bosanska vila

У И

1908. БО

| пјесама штампане су биле по американским српским

листовима а биће их и нових. Књига ће бити велика 10 штампаних табака. Имена скупљача и претплатника штампаће се. Цијена је књизи 50 сената или 2 круне. Новац се шаље писцу у Сан Франциско 650. Гаоипа 5. | |

_ Тридесетогодишњица _ дружине „Будућности.“ Омладина учитељске школе у Алексинцу прославила је на свечан начин тридесетогодишњицу оснивања, дружине »Будућности,« 23. п. мј. Чланови њени повдрављаху све српске крајеве, сваког милог Србина и Српкињу и позиваху их на ово ријетко славље идеала младићских снова. Шрема програму прије подне одређенога дана била је свечана прослава, за-= тим помен изгинулим херојима на Шуматовцу 1876. год. послије тога ученици учитељске школе положили

_ су вијенац на »руски споменик« у ! час, по подне

банкет а у вече забава са игранком.

Срлско трговачко удружење. У Новом Саду ос= новано је српско трговачко удружење. Већ су и правила потврђена и то без икакве измјене, баш како их је поднијела главна скушштина. Тако ће ово привремено удружење започети свој рад. Већ су установљена стручна предавања за трговачку омладину. Предавања трају у вече од 8—10. За предавања примише се најбољи наставници: Тих. Остојић, др. Веселин исаловић, Ј. Живојиновић, ПИ. Марковић, др. Ђорђе Дера, А. Варађанин, др. Стеван Адамовић, др. Јован Радонић, П. Христић, Бранко Марковић, Никола Илић, Вељко Роксандић и Ђура В. Јовановић.

Бомпозиције Змајевих Ђулића. Пера Коњовић,

_ ликовођа у Ст. Бечеју, јавља да је компоновао неко-

лико Змајевих Булшћа и то већином у један глас за гласовир. Сада ће штампати: »И ти си храбра била,« »Кажи ми, кажи« »И молио сам очи« »Ала ј' леп« и »Кад прво сунце.« Издање ће бити укусно, текст ћирилицом и латиницом. Цијена је за све пет Ђулића # кр. или 5 дин. Композиције ће издати ако се јави доста претплатника, за то моли, да му сваки картом јави ко се жели претплатити.

Историја српскога народа, Наш врли сарадник, г. Миленко Вукићевић, професор у Биограду, штампао је прву књигу своје »Историје српскога народа. « (Ова књига обухвата вријеме од доласка Срба „на Балканско полуострово до половине петнаестог вијека. Том књигом довршена је цијела Историја српског народа, јер лани је штампана друга књига. Прва књига велика 22 штампана табака, а цијена је 21, динара. Ми је не добисмо. По суду критичара ово је једна од најбољих Историја српских, за то је топло препоручујемо.

Мили гости. Др. Александар Белић, професор велике школе у Биограду, познати српски књижевник и учењак путовао је јесенас кроз Босну и Херцеговуну, ради проучавања језика и нарјечја, па се задржао неколико дана у Сарајеву, Други професор велике школе бпоградске др. Милан Јовановић-Батут дошао је у Сарајево ради љекарског конгреса. Послије тога путовао је кроз Босну и Херцеговину. Тако би требало да чешће походе српски књижевници пи учењаци ове српске земље.

Прослава српских пјесника у Москви. Словенско добротворно друштво у Москви одржаће двије свечане сједнице 19. и 26. новембра у спомен седамдесетогодишњице Змаја Јована Јовановића и дваде-

САНСКА ВИЛА 1908.

Стр. 289

сетпетогодишњице од смрти Ђуре Јакшића. О) прослави п пјесничком раду Ђуре Јакшића говориће Роман Фодоровић Брант, универзитетски професор. О поевији Змаја Јовановића говориће професор Јован Максимовић.

Одликовање. Познати српски сликар Влахо Буковац постављен је за профосора вјештина у Цраргу. То је за српског сликара доиста право одликовање, Честитамо! :

Књижнице на жељезницама. Управа данских жељезница увешће на свима својим пругама књижнице, Оне Ке бити смјештене у вагонима Ш. класе. Шутницима ће се давати књиге бесплатно на читање. Таке књижнице на жељезницама постојем у Шведској и у Русијп.

Тридесетогодишњица. Петар Костић, бивши наставник и ректор призренске богословије и директор солунске гимназије прославио је јесенас тридесетогодишњицу како ради на просвјетном пољу. Он је био ш референт скопске митрополије, па секретар велешко-дебарског митрополита, а сада је секретар призренског митрополита. Срећна му слава!

Фонд за награду учитеља. Маџарски родољуб Константин Рек основао је фонд за награду учитеља. Из тога фонда награђиваће се сваке године 18 учитеља основних школа у Пешти, који се буду највише истакли и одликовали својим радом у школи и друштву. Сваке године раздијелиће се 12.000 круна. Тако, док се други брину и о наградама за своје учитеље, код нас немају ни пензије. Шта више догоди се чешће па учитељ служи и преко 20 година у Једном мјесту, као у Босанској Градишкој, па дође навадњачка општина, која понуди учитељу плату од 1200 кр. а он међу тим петогодишњим доплатпима доћерао до преко 2000 круна. И сад или мора послушати назадњаке, или на поље из школе. Тако је тамошњи добри учитељ Милош Костић оставио Градишку. Прослава оца славистике. У августу мјесецу (17. дана) навршило се сто и педесет година како се родио славни Чех Јосиф Јаковљевић-Добровски, кога зову патријарх словенске науке. Добровски је као језичар, историчар и публициста обухватио својим духовним погледом све Словене. Он је умио задахнути своја дјела са толико животворне снаге, да су и пријатељи и непријатељи његови признали његове погледе на Словенство као на једну цјелину, неоспорним научним фактом. С његовим именом у вези је словенски препорођај на западу. Он је метнуо у уста Словенима и Несловенима термине: Словенство, словенска ствар и словенска култура. За то слава великом Чеху Добровском!

Двадесетпетогодишњица Сегедински српски учитељ Јован Јанко Ђ. Ћосић навршио је на св. Аранђела двадесет и пет година учитељске службе на српској школи. Ово је један од врсних српских учи= теља у Војводини, који је написао преко десет педатошких књига. Два пута био је одликован од цара и краља Фрање Јосифа. Двадесетпетогодишњицу учитељевања прославио је тихо п нечујно. »Банатска Застава« доноси у 7. бр. слику и краћи животопис овога ваљаног српског учитеља, коме и ми честитамо прославу.

Слика и марш краља Петра. Оригиналну слику краља Петра, коју је радио српски сликар Влахо