Bosanska vila

1904. БОСАНСКА ВИЛА. 1904.

Стр. 159

пословица, загонетака и описа природе, те ће бити од врло велике помоћи васпитачима у вршењу њихове дужности. Осим тога у књизи ће бити пуно лијепих слика, јер скоро свака пјесма, прича и чланак илустровани су. Књига ће бити готова концем априла. Цијена је само по динара или круне. Претплата се шаље књижарници Арсе Џајевића у Новом Саду, или Велимиру Валожићу у Биоград. Унапријед препоручујемо ову књигу, особито школским одбоорима, јер је згодна за испитске поклоне.

Трговински Гласник. Овај најбољи и најозбиљнији трговачки лист, не само у краљевини Србији, негом у читавоме Српству ивлави сваки дан у Биограду и оргат је бпоградске трговачке омладине, која се може поносити са таким листом. Годишња му је цијена за ове крајеве 30 круна. Ми га најтоплије препоручујемо свакоме Србину, а нарочито српским трговцима. Претплату примају књижарнице: Браће Рајковића у Сарајеву и Пахера и Кисића у Мостару.

Б Чешка школска матица. Браћа Чеси, у борби противу туђинштине, основали су »Школску Матицу « прије 28 године. За то вријеме та је корисна установа много користи донијела чешкоме народу, оснивајући чешке школе и будећи чешки дух у народу. Из скорашњег извјештаја види се да је лањске године у школама матичиним учило 13.000 ђака. Осим помагања неколико чешких гимназија и реалака, Матица је прошле године издржавала 64 интерната п 51 школу. За све вријеме свога опстанка потрошила је 10.000.000 круна, а сад троши годишње 634.000

круна и све више подиже чешких школа. Ето лијепа

примјера и нама Србима у овим српским земљама да оснујемо овако друштво за чување, помагање и подизање српских школа. То би нам прече било од свега осталога, јер кад нестане српских школа, нестаће и српског имена у овим српским земљама.

Школе у Русији. По статистичким подацима у Русији има 84.544 основне школе. У њих иде 3,291.664 мушке и !,208.102 женске дјеце. Учитеља има свега 172000. Ва издржавање свију тих школа троши се годшшње 50,000.000 рубаља или 150,000.000 круна. Сваки ученик стаје по селима 14% рубаља, а по варошима 19 рубаља. Па опет ће и »Бошњак« и »Бехар« рећи да је то непросвијећена земља, као да су дошли из Америке и као да на своме прагу имају што-и налик на то.

Развитак српске књиге у Америци. Милан Обрадовић, уредник првог српског књижевног листа »Вијенца у Америци, узео је на се тешку задаћу. Он мисли написати расправу о развитку српске књите и књижевности у Америци од почетка до данас. За то моли све Србе, који што знају о томе, или који су што. писали у Америци, да му пошаљу податке, као и своје слике и исдрпне биографије. До сад је изашло 6 бројева »Вијенца« са сликама тамошњих заслужних Срба. Садржај би могао бити и бољи.

Збирка најљепших бајака. Од књижарнице Рајковића и Ћуковића у Биограду примили смо три дјечије књиге, пуне најљешших бајака пи све украшене сликама. Шрва се књига зове: Бајке за младеж, друга: Олалтшно доба, а трећа: Био једном. Све три је превео Мих. (С. Дојчиновић, а издала књижарница Рајковића и Ћуковића у Биограду. У првој су књизи бајке Л. Бехштајна, из збирке „Магзећепђисћ“, а у

друге двије бајке Џавла Арнта, из збирке „Из јуат епа“. Све три су књиге врло занимљиве џ поучне за српску омладину. Удешене су да послужео као испитни дар добрим ђацима. Штампа је врло чиста и доста крупна (цицеро слова). Цијена је првој књизи 80 пара или потура, а другим двјема по 70 пара или потура. Да су нам послате двоструко, донијели би о њима опшшрније оцјене. Ипак их топло препоручујемо школеким одборима и родитељима.

Откривање Војислављева споменџка. Свечано откривање споменика српском пјеснику Војиславу Илићу извршено је у Биограду, на Калимегдану 4. априла. Много се свијета искупило на ту свечаност. Послије освећења и откривања споменика говорио је г. Ристо Одавић. На свечаности бијаху два пјевачка друштва: »Биоградско пјевачко друштво« и »Војислав.« И тако, што не може учинити мушкиње, изврши женскиње, савладавши све сметње им запреке. Доиста је одбор дјевојака, са својом врсном и родољубивом пресједницом, заслужио свако признање.

Нова књига. Угледни хрватски журналиста и родољуб г. Франко Џоточњак у Загребу (Врињски трг бр. 10.) штампа извјештај о току главие расираве што је одржата мјесеца јануара противу њега и В. Кораћа, ради злочина сметања јавнога мира и преступка буњења. Извјештај је састављен на основу судбенога записника и извијешћа. „Ођлога,“ „Астатег Таођ]ана,“ »СОрбобрана,« „Хохог Таава“ и стенографских биљежака. Ту су уврштени и докази самих одношаја парнице и расправе. Књига ће бити велика 16 штампаних табака, или 260 стр. великог формата. Цијена је књизи 3 круне. Штампаће се у толико примјерака, колико се пријави предбројника.

Бугарска омладина у Биограду. На Ђурђев дал састала се опет у Биограду сриска и бугарска великошколека омладина. Сад бугарски великошколци враћају посјету српској браћи у српској престоници. Ови братски састанци свјесне омладине обадва словенска народа неће проћи на празно, јер осим ом:адине и старији увиђају потребу братскога споразума и договора у свему раду ове двије младе словенске земље. Већ је закључен царински савез између Србије п Бугарске, споразумијевају се о укидању пасоша, а биће још што и веће и важпије.

Карађорђева капела. Грађани округа смедеревског подижу капелу у селу Радовању и то на оном мјесту гдје је 1817. погинуо Карађорђе. Освећење црквице биће 17. јула. Говоре да ће и краљ Петар доћи на освећење.

Султан и свјетска књижевност. Садашњи турски цар Султан Хамид, поред осталих брита п државничких послова радо прати књижевност. Шеснаест дворских секретара само преводе за Султана разне књиге из свјетске књижевности и то све Султан чита. Преводе му и научне и политичке ствари, али пајволи читати романе и криминалистичне припови-

јетке.

СВАШТИДЕ.

Српска банка у Загребу располаже са 16,000.000 круна, а поред ње основало се у Троједници још 6) српских завода, са 50,000.000 круна. — У Биограду