Bosanska vila

Стр. 59

= 6 7725

тига, што та је написао Васа Николајевић, прото и парох пришки. Књига ће бити велика 97 штампаних табака, а стајаће # круне. Претплата се шаље сршској манастирској штампарији у Срем. Карловце.

Умножавање православних Словена. “итамо у новинама врло радостан глас, да се спрема 200.000 Руса у мармарашкој жупанији, који хоће да оставе своју досадашњу грчко-католичку вјеру, па да приме свето наше православље. Већ су учињени кораци код будимског владике за тај прелаз у крило старе своје цркве и вјере, коју ће пригрлити сви Словени. Чеха има много хиљада православне вјере, а ради се и код Словенаца, да се врате у вјеру својих праотаца. Кад би и Хрвати то покушали, онда би слога са Србима сама дошла, а тако сложној браћи лако би било стварати што год хоће.

Удружење српских књижевника. Јануара 30. одржата је у Карловцима главна скупштина српских књижевника, новинара и умјетника ради оснивања новинарско-књижевног удружења. Пресједник је био савивач тога збора г. Жарко Миладиновић, а перовођа Коста Брадваревић. Ту је изабрат одбор од пет лица, који ће израдити правила и сазвати конгрес српских новинара и књижевника. Као што се види ударен је темељ за ово лијепо удружења, које има 8000 круна готова новца и Змајеву кућу у Каменици, коју је поклонио друштву Корнел Јовановић. Срећно да Бог да!

Усавршен телефон. Поред славнога Србина и великог научењака Николе Тесле, у Америци се јавља и други славан п велики научењак Србин Михајло Пупин, професор свенаучишта у Њујорку. Тај је прослављени Србин усавршио телефон, да се може употребљавати у највећој даљини, а осим тога удесио га је тако, да не зуји кад се употребљује. Покушали су спровести тај телефон између Њујорка и Лондона и успјех је врло добар. Слава српескоме научењаку Михаилу Пупину!

Три дјечије књиге. Врли наш сарадник г. Милорад Петровић, учитељ у Стојнику, код Аранђеловца, приредио је за српску дјецу три особито лијепе књиге са сликама. Све три књиге издала је књижарница Велимира Валожића у Биограду. Књиге носе натпис: Ђачиви. сељанчићи; Материце; Оцеви. Свака је књига, поред лијепих слика, пуна пјесама, краћих приповједака и поучних чланчића. Свака стаје само по динара или круне. Препоручујемо их најтоплије школским одборима за дарове о испитима и родитељима за поклоне својој дјеци. Ко скупи новац за четири комада, пету књигу добива бесплатно.

Добротвори. Сарајевски трговац п честити Србин г. Димитрије Д. Кочовић платио је »Привредник« за 95 српских школа из Босне и Херцеговине, а познати српски добротвор Љубо Крсмановић платио је 20 примјерака »Привредника« за сељаке из околине Брчког. Осим тога послао је за шегрте 100 динара у злату. Овај лијепи примјер износимо за углед другима, а овој двојици народних добротвора срдачно захваљујемо и од своје стране.

Дружина Путник. Учитељски приправници алексиначке и јагодинске учитељске школе, који свршавају ове године ту школу, створили су дружину »Путник.« Задатак је дружине да скупља прилоге од свију српских родољуба, како би могли пропутовати све српске земље, осим Старе Србаје и Маћедоније.

1904. БОСАНСКА ВИЛА 1904.

Дружина »Путник« има већ и одбор, који се живо стара, да што прије и што љепше оствари жељу и намјеру друштвену. За то моле свакога Србина и Српкињу, којима је Бог дао, да се сјете и помогну ово младо друштво ш тако даду прилике да нови, млади учитељи виде српске земље, српске школе и познају просвјетне прилике свију српских земаља. Прилози се шаљу одбору друштвеном у Алексинац.

Преглед штатута. Народни прваци и вође састали су се почетком фебруара у Сарајеву ради прегледа штатута. То су учинили заједно са г.г. митрополитима и угледним свештеницима, који су радили са народним вођама. Том су се приликом сликали. Како листови пишу штатут ће ступити у живот о Васкрсенију.

Дјетињци. Познати дјечији писац г. Михајло Јовић приредио је и штампао опет нову књигу под именом »Дјетињци.« У књизи су, како читамо по другим листовима, лијепе јапанске приче, изворне пјесмице и чланци из природе. Књига је штампана на врло лијепој хартији. Слика има многом врло су лијепе. Књигу је издала трговина Милана Арсенијевића. Ми је не добисмо.

Споменик Војиславу Илићу. Одбор српских дјевојака у Биограду срећно је извршио своју задаћу. Споменик прослављеном српском пјеснику Војиславу Илићу већ је готов и откриће се на дан рођења пјеснинова 5. априла. Одбор је завршио свој рад око подизања споменика 5. фебруара забавним вечером и игранком. Чист приход од те вечери предаће »Колу Српских Сестара.« Слава им и хвала!

Илустровани Гласник. Тако се зове нов српски лист, који је почео излазити у Златноме Прагу. Власник, издавач и одговорни уредник је др. Каменко Суботић. Први, угледни број изишао је !. јануара, а стално ће почети излазити 5. фебруара. Од тада ће излазити сваког четвртка са више слика. Лист је вшше за поуку и упознавање Словена. За ову годину донијеће 3—400 слика. Годишња је цијена 12 круна. Облик му је и величина нашег листа, само са 8 страна у сваком броју. Може се препоручити свакоме.

Фонд за изнемогле српске књижевнике. Српска. Краљевска Академија чува фонд биоградског трговца Мил. Миливојевића и жене му Марије. Тај је фонд намијењен за помагање изнемоглих српских књижевника пи умјетника. Фонд је достигао суму 2000 дуката, те је, према тестаменту, првп интерес од те суме раздијељен сиромашним и изнемоглим књижевницима. Тако су добили по 400 динара помоћи: Људевит Вуличевић, Н. Милисављевић и Павле Чортановић.

Одликовање. Познати првак и вођа наших Мусломана хаџи Салијага Бичакчић поново је одликован од Његова Величанства Султана Абдул Хамида орденом Меџидије Ш. степена. Срдачно му честитамо!

Нови одбор друштва Слоге. На 15. (а не 19. како стоји у прошлом броју) редовној главној скупштини друштва »Слоге« изабран је нов одбор. Пресједник је г. Аћим Бабић; потпресједник г. Александар Бесаровић; благајник г. Нико Јанковић; књижничар г. Симо Богдановић. У одбору су гл.: Ристо Бандука, Васо Варагић, Перо Колаковић, Ристан Обрадовић, Стјепо Х. Дамјановић и Перо Госпић. Срећан им рад!