Bosanska vila

ч Маје : ш (О таи ПАЕ и

знана МЕ ђ 16) мела Ме

а

2: РАИ ЗЛИ СТЕВА ЗАБАВУ у ПОУКУ И КЊИЖЕВНОСТ

ПОЕНА

зе

њу

та

43 САРАЈЕВО, 29. Фебруара 1904. сфе _ Год. Х1Х.

Ђорђе Ј. Ценић.

Бивши пресједник државног савјета.

| окојни Ђорђе Ј. Ценић рођен је у Биограду И ако је више пута мијењао правну струку, он || 1825. године. По свршеном школовању у је ипак њој био одан, и кад год је добио прилику, |; отаџбини, као добар ђак, послат је од стране _ старао би се да судску струку што боље уреди и да Х државе на продужење правних наука у у њој што спремније људе намјести, јер је знао да Њемачку. Учио је правда основ држави. се на универзи- Рен ИН Покојник је у својој тетима: у Хали, Бер- „служби, па ма на коме ~ лину и Хајделбергу. мјесту, био врло марПо повратку своме у љив, строг п праведан у Србију, 1849. год. ступио раду. Његова строгост, је у државну службу, и то тачност пи савјесност у раду најприје као привремени овначавани су као примјер професор кривичнога по- млађим нараштајима. Овак= ступка. у ондашњем лицеју, вим својим радом задобио

а послије кратког времена премјештен је одатле и радио је у министарствима: просвјете, иностраних дјела, унутрашњих дјелап најзад, премјештен је у министарство правде.

Због тога што у томе времену није било много младих људи, који су сена страни учили, употребљивани су на различитим положајима они, који су са стране долазили.

је код покојнога кнеза Михаила врло велико повјерење, ушљед кога јеи био врло рано п још млад постављен за члана државног савјета, коме је и четрнаест година предеједавао.

Био је три пута министар правде, и то први пут 1860. други пут 1868. и трећи пут 1878.

За вријеме министровања 1868. год. предузео је био да казнене заводе

Вративши се, 1858. године, у судску струку што боље уреди, јер је видио да без добро уређених као пресједник првостепеног суда, он је у тој струци ових завода и казна нема никаква успјеха. Тако и остао до 1860. год. када је, под владом кнеза Ми- он је прво прописао »Правила о домаћем реду у хашла, постао чланом државнога савјета. заводима,« којима је тачно означио како ће се са