Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 373

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 10

ВОСКРЕСЕНИЈЕ ХРИСТОВО*). (Настављање из вјеронауне у другом разреду основне школе) Пише: Адам Пејић, учитељ. Цијељ. Данас ћемо, дјецо, учити о Васкресењу Христову. 0 чему ћемо учити ? I. степен. Који је највеселији дјечији празник? (Божић). У које доба године пада ?

Кога мјесеца и дана? — Како ј одвали камен од гроба?

се још каже? (Рождество Христово). Који је други велики празник у години? (Ускрс). Како се још кажз? (Воскресеније Христово). У које доба године пада празник Воскресенија Христова? II. степен. а) Сад ћу вам казпвати о Воскресењу Христову. Али да видим јесте ли упамтили, и сјећате ли се што о страдаљу Христову. У који је дан Исус разаиет? — Ко је још с њим разапет ? "— У које доба дана је издануо? — Ко бијаху Јосиф Ариматејски и Никодим? Шта учинише с тијелом Христовим? Ко је претсказивао његово Воскресење ? — Јесу ли то вјеровали његовп злотвори? — Шта они учинише ? — Зашто запечатише гроб? ■— У који је то дан било? — Ко је чувао гроб? (Стражари). Ко се зове стражар? (Онај, који стражи, чува 1 ). б) У први дан послије суботе то јест у Недјељу рано устаде Христос из гроба и славно воскресе из мртвих. Том приликом затресе се земља, а ангел Господњи одвали камен са гроба и сједне на њега. ЈГнце му бијаше свијетло а одијело бијело као снијег. Стражари, који су чували

стражу, ооамру од страха, а послијс кад к себи дођоше, побјегоше у град. У који дан воскресе Христос? Шта се опазнло том приликом? — Ко — Какво му би1Нта се догоди

Ј ) Овдје је добро споменути, сјећају ли се ученици оног чланка у „Другој читанци" „Стражар". — Ур.

Јаше лице и одијсло г са стражарнма? в) За воскресење Хрпстово дознало се овако: Побожне жене, ученице Христове, међу којима бијаху Марија Магдалина, Марија Јаковљева и Саломија купе мириса (мира), те по:1;у у недјељу врло рано гробу Христовом, да помажу миром Н>егово тијело. Биле су врло жалосне, а и забринуте: ко ће им моћи одвалити камен од гроба, јер је био велик. Ученице Христове, коЈ - е су носиле миро, да помажу тијело Христово зову се мироносице,Како се дознало за воекресење Христово? — Куд по^оше побожне жене? Како им је име?— Зашто су ишле гробу ? — Зашто се зову мироносице ? — Зашто су биле жалосне? — Зашто забринуте? г) Кад мироносице до^у гробу, нађу камен одваљен, гроб отворен, празан и у њему покрове (хаљине). Опазе још и два ангела, те се уплаше, нашто им један ангел рече: „Не плашнте се! Ви тражите Исуса Назарјанина распетога; Он је устао, није овдје, ево мјеста гдје Га положише!" Шта на|;ошр мироносице кад до^оше гробу ? — Кога ту опазише ? — Шта им рече ангел?

*) Свраћамо пажњу учитеља и вјероучитеља у основним школама на ово „Настављање из вјеронауке", а драго ће нам бити, ако г. Пејић своје радње из вјеронауке и даље продужио и достављао нам буде, надајући се да ће се и други на њега угледати, и вјеронаучно градиво у основним школама што боље обрађивати. Примјећујемо, да ова партија (лекција) „Воскресеније Христово", јесте преголема метотичка јединида, коју није могуће ваљано на једном часу обрадити, када још ученици уче пјевати и тропар : „Христое воскресе". За то мислимо, да би је требало на двије лекције подијелити. Ур.