Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 10

В.-Х. ИСТОЧНШ

Стр. 370

д) Исто јутро и сам Господ Исус Христос јавио се мироносицама, а на обашка Марији Магдалини. Истог дана јави се Исус на путу у Емаус двојици ученика: Луци и Клеопи. Коме се јавио Исус Христос исто јутро? Коме на обашка? — Коме се још јавио Христос ? Гдје се јавио? е) Са свим касно, истог дана јавио се Исус апостолима у затворено] соби у Јерусалиму са ријечима: „Мир вам" ! Коме се још јави Христос истог дана? — Како их је поздравио ? — Гдје се то догодило ? ж) Послије осам дана опет се Христос јави апостолима, и Томи Апостолу дозволи, да опипа његоке ране, јер исти, пошто се није десио кад је Христос васкрсао, није могао вјеровати у његово васкрсење Коме се јави Христос послије осам дана? — Ко је био Тома? — 1Пта му дозволи Исус? — Зашто? з) Р1сус Христос се јављао за 40 дана више пута својим ученицима и говорио им је о царству божијем; обећао им послати Духа утјешитеља, наложио нм, да иду по цијеломе свијету, те да уче народе и крсте их у име Оца, и Сина н светога Духа. Коме се још јављао Христос? — 0 чему је говорио ученицима? — ПГта им је заповиједио ? — Кога им обећа иослати ? и) На Воскресеније поздравља се са поздравом: „Хрјстогк коскреге", а одвраћа иа поздрав „Во истииК коскјисе".

Како се поздравља на Васкрсеније ? — Како се одвраћа на поздрав? П1. степен. Кад се родио Исус Христос ? — Кад воскресао ? -— П1та се необично догодило, кад се је родио ? — Шта се необично догодило, кад је воскресао? — Ко објави рођене Христово? А ко воскрсење ? — Коме би најприје јављено рођење Христово, а коме воскрсење? Како се поздравља на Вожић ? — Како на Ускрс? — Како се одвраћа на поздрав на Божнћ, а како на Ускрс? —• IV. степен. Када је разапет Христос? Када је издаруо? — Кад је сахрањен ? — Који дан воскресе? — Ко је претсказивао његово воскресење ? — Коме се јавио Христос, на дан свог Воскресенија ? — Коме се • је још послије јављао? Вашто је Апостол Тома пипао његова ребра ? — Кога обећа Христос послати ? — Шта је заповиједио Апостолима? V. степен. а) Колико је поста ускршњега? — Кад се треба омрсити? Чиме се обично омрси на Ускрс? — Кад се шарају јаја? —■ Како се поздравља на Ускрс? б) Сад ћу вас научити тропар ускршњи на памет, а онда појати. Тропар гласи: „ХрУстостз, воскрш из лиртвк^т*, сл»(рт '|к> слиртт* поправ^к и с81|ЈИ/И г к во гроск^к живот'к даровак^к"! Христос ускрсе из мртпих; па смрћу смрт сатре, и онима који су у гробовима живот дарова! Задатак. а) Приповиједите код куће својим родитељима о Воскресењу Христову. б) Појте им: „Хрјстоск воскресе.. . "

БЕСЈЕДА о молитвама „в г к первкж денк по внегда родитн отроча". (По руском). Посред тешких болова и мучењн у тренут- сву опасноет евојега положаја, близину смрти, цима рађања младенца — жена јасно сазнаје ' сву грјешну нечистоћу своју пред Свевишљим