Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 228

Б.-Х. иеточник

Св. 7 и 8

У Сарајеву, 26. новембра 1895.

Као свједок: Ђорђе С. БјелановиЋ, православни свештеник.

Свједоци својеручнога потписа и сопственог печата Нзег. Високопреосвештенства АЕ. Митрополита дабро-босаискога госп. Т)ор]јја Николајевића, који је данас нред нама потписаним свједоцима при чистој свијести потписао и изјавио, да ^е у овом додатку и његовом тестаменту изражена његова сопствена жеља и слободна воља и да хоће, да тако буде. Овај додатак тестаменту 1893. по жељи, упуству и заповјести ВЕ>. Впрв. АЕ. И Митрополита Г. Ђор ^е Николајевића написао: Ђор"ђе С. БјелановиЋ, правосл. свештеник с, р.

као свЈедоци: Ђорђе X. ПетровиЋ, прото с. р. Ст. Н. ДавидовиЋ, прото с. р. Васо ПоповиЋ, прото с. р.

Ератки извјештај српско-православног богословског училишта ј Рељеву за школску годину Ј 895.1896.

I. Непосредни надзорник. Над богоеловским училиштем неиосредни је надзорник свагдашњи АЕ. и Митрополит Дабро-босански. II. Наставнички збор. У богословском училишту у Рељеву радило је у току ове школске године 1 управител. и 5 наставника, а.) Уиравшаељ. Васо Поповић, протопрезвитер, члан АЕМ. конзисторије Дабро-босанске митрополије, као привремени управител. богословског училишта, имао је само управу и канцеларију завода, вршећи при томе потпуно своју праву дужност конзисторијалног савјетника у Сарајеву б.) Наставници. 1. Петар Зимонић, јеромонах, проФесор богословије, предавао је: Историју хришћанске цркве у I. разреду 3 сата, а у II. 4 сата неђелно; Догматично богословље у II. разреду 4 сата а у III. 4 сата и црквено-пословни стил у IV. разреду 1 сат неђелно. Поред тога исти је имао и дузкност преФекта (васпитача) питомачког.

2. Радослав Калембер, сјетовњак, учитељ богословије предавао: Хигијену у I. разреду 2 сата, пољопривреду у III. разреду 2, а у IV. 2 сата неђељно. Исти је отправљао и дузкност заводног економа имајући за то нарочиту награду. 3. Др. Душан Ружић, свјетовњак, суплент богословије, предавао је : Грчки језик у I. разреду 3 сата и у II. 3 сата неђелно; Морално богословље у III. разреду 3 сата, и у IV. разреду: црквено право 4 сата и омолитику 2 сата неђелно. Осим тога, исти је уз нарочиту награду предавао : Црквено појање са црквеним правилом у сва четири разреда 6 сати неђелно. 4. Августин Бошњаковић, монах, суплент богословије, предавао је у I. разреду : Увод у свето писмо старог завјета 4 сата и црквенословенски језик 3 сата неђелно : у II. разреду : Увод у свето иисмо новог завјета 2 сата, Тумачење светог писма новог завјета 3 сата и Црквено словенски језик 2 сата неђелно, и у Ш. разреду: Тумачење светога писма новог завјета 1 сат неђелно. Поред тога радио је и као члан редакционог одбора за црквене књиге у Сарајеву. б. Константин Чавић, јеромонах, суплент богословије, предавао је у III. разреду : Педагогику с Методиком 6 сати; у IV. разреду