Branič

врој 21 и 22

в р а н и ч

779

»Што је Суд својом пресудом оценио једном ону преоуду избраног Оуда, коју је тужени у доказ свога права поднео, и нашао: да та пресуда не вреди, пошто је избрани Суд био састављен од ненадлежне власти, без обзира на то, што је она постала извршном; и према томе овај Суд не би имао гата више ценити у смислу горњих примедаба Касац. Суда, већ остаје да Касациони Суд ову оцену судску огласи или као иогрешну или као закону саобразну.« Касациони Суд у општој седници својој нашао је : »да су примедбе II оделења Касац. Суда, учињене на пресуду првостепеног Суда, саобразно закону изречене; а поменути противразлози првостепен. Суда да не стоје." Првостепени Суд усвојив ове примедбе Касац. Суда, нашао је: »Да је тужена страна поднесеном пресудом избраног Суда, која је извршном постала, каојавном исправом по јЈ-у 187 грађ. судс. пост. потнуно доказала, да је пок. Петра постала правим сопствеником спорног имања; а поднесеним уговором, полиц. влашћу потврђеним, закљученим између туженог Ђорђа и пок. Петре, тужени је доказао, да је то спорно имање по смрти Петриној прешло на њега; и да је од тада он постао сопствеником истога; са чега се тужиоци од свог тражења као неумесног имају одбити." саопштио М. С. Зотовић судски ПИСАР

КЊИЖЕВНОСТ

Изишла је шеста свеска (други део) Теорија казненог ирава од Ј. Ђ. Авакумовића. У њој је свршетак књиге пете која говори о саучешЧу (стр. 821—968) и почетак књиге шесте која говори о стицају злочина. (стр. 969 — 980). Добили смо на приказ књигу Београд у тами, слике из престоничког живота од Тасе Ј. М. 11рва књига: Кесароши. Издање књижаре В. Валожића. Веоград, кр. срп. државна штампарија. Цена 1 динар. Београд у тами изнеће живот и рад београдских нреступника у виду криминалних прича од нашег познатог ирииоведача криминалних догађаја г. Тасе Ј. М. Ми их препоручујемо нашим читатељима, а другом ириликом проговорићемо коју више о њима.

Издавање соиствених иоданика, јавно предавање (С^иаевМо таи^игаНз) Др-а Мил. Р. Веснића отпечатано је из Брлнича Продајна му је цена 0'50 дин. а може се добити у свима београдским књижарама.