Branič

Страпа 20.

Г, Р А Н И Ч

Број 2.

Прсма овом односу у број одраелих нису урачунати они, који се не жене и не удају. Ово се може учинити без велике омашке, јер су бројеви у онште мали.

БЕСНИК.

Његово Величанство Краљ Александар I., иосле подужег бављења у страним земљама, вратио се у отачбпну 7. ов- мес. заједно са Његовим Величанством Краљем Миланом. * * # Банкет правозаступничког удружења. За свсчан иренос посмртних остатака Вука Ст. Караџића дошлн су у Бсоград одлпчнп претставницп из свпју српских покрајина, а међу њима и повећи број адвоката и правника, нарочито из кршног далматинског Приморја. Желећи овим ретким гостима нашим одати своје поштовањо и признање на њиховом патриотском раду, који су до сада тако сјајно осведочилп, и омплити им дане њиховог борављења у српској престоници, Одбор удруж. правозаступничког приредио је у њпхову част 2. ов. мес. банкет у Грађанској Касини. У осам часова у вече искупише се у елегантним дворанама касинским наши драги гости из Далмације: 1)г. Радослав Квекић и Г)г. Душан Баљак, посланици на царевинском вијећу у Бечу, 1)г. Вукотић, проФесор Лука Зоре и Мата Шарић из Дубровника. Као своје госте ноздравио је одбор Министра Правде г. Г)г. Мил. Миловановића, г. Гигу Гершића, као најстаријег проФесора нашег правног Факултета, проФ. г. Бг. Веснића. г. Настаса Антоновића председника Првост. варошког Суда, г. Анту Боди председника Трговачког Суда, г. Ј. Ђају нредседника Новинарског Удружења. Позвани беху председници Касационога и Апелационога Суда, председник Краљ Српске Академије, председник Београдске Општине и председник Трговачког Удружења. У 8 и по часова поче банкет, на коме је прву здравицу председник удружења наздравио Његовом Величанству Краљу, која је стојећи саслушана и одушевљено поздрављена. Одмах затим наздравио је благајник удружења, г. Д. Тадић, гостима из Далмације, на што је у име њихово првп одговорио г. Бг. Баљак у дужем красном и значајном говору, у коме је обележио ноложај и тежње далматинских Срба и њихових првака, пстичући замашај срнске мислп и њихову службу тој великој светој мисли. На здравицу, коју је г. Ж. Симић наздравио Министру Правде г. Вг. Миловановићу, он се леипм говором захвалио на поздраву и позиву. На језгровиту здравпцу г. Г)г. Баљака одговорио је проФееор г. Гершић својом познатом речитошћу. Његов значајан говор нзазвао је задовољство власнпк Удруже&е јавних правозаступника у србији

и одушевљење свију гостију, а захвалност домаћина. Члан удружења г. Коста Шиартаљ наздравио је г. Гершнћу дугогодишњем заслужном проФесору наше Велике Школе, признатом иравничком нисцу и вредном сураднику наше правничке журналистике. Са речима пуним сриског осећања и признања иа дочеку у српској нрестоници говорили су г. г. Бг. Вукотић, М. Шарић и Л. Зоре, којп је одговорио на лепу здравпцу, којОм је г. Бг. Веснић са иуно осећања наздравио нарочито далматинским Србима, што су се и као Католици уздпгли изнад верске разлике, те одржавају, шире и негују српску мисао и међу неиравославним Србима. Г. проФесор Зоре, као једа.н од најчувенпјих међу тим Србима, у своме ванредно лепом говору, пуном п одушевљења и патриотских савета, изјавио је осећања своја и својих земљака. Тиме је био завршен нпз лених значајних говора, којима је зачињено то вече. При пријатном веселом разговору п лепој српској несми остало је цело друштво дуго по поноћи. а тада се разиђоше са жељом, да се изјављене мисли и.братски, искрени осећаји и даље негују и шире у корист оиште српске ствари. * * * ЂорЗје Згурев бивши главни секретар у бугарском Министарству Правле и сауредник бугарскога, добро уређпваног правничког часописа „Јуридическо Списаније", именован је за Министра Правде. Услед тога урсђпваће лист даље досадањи његови сауредници А. Коблешков и Вг. М. Шишманов. . * * •* Законски предлог о накнади невино осуђеним, који је пре дужег времена поднет немачком државном вијећу, упућен је законодавном одбору, којигаје већ узео у претрес. * * % Правозаступничко удружење у Берлину приређује на универснтету јавна предавања из новог немачког грађанског законика. На првом таквом предавању, које је држао 29. нр. мес. про®есор Ек, било је 500 слушалаца из адвокатског и судијског реда.

Г. Г. ПОВЕРЕПИКЕ лепо молимо, да нас што пре известе о броју иријављеиих чланова друштвених, као и о претнлатницима, да би могли одредити број иримерака за штампу. Администрација „БРАНИЧА". уредник Милан Ст. Маркови! ПРАВОЗАСТУПНИК.

штампарија светозара николиил у веограду госиодар јованова улица врој 63.