Branič

стр . 310.

Б Р А Н И Ч

БРОЈ 7. и 8.

улога и претплате тако је неуредна, да уредништво због великих трошкова око штампе и администровања листа не може на време да подмири потребне трошкове, те за то лист и излази неуредно. Дужност је дакле друштвенога скупа, да пронађе начине и средства, којима би се обезбедило стално, уредно и тачно издавање друштвенога органа. (СВРШИЋЕ СЕ)

ПРЕДЛОГ ЗАЕОНА о судовина., судијама и судијскил испитима 1 )

(НДСТАВАКЈ О надлежности судова Чл. 27. Никоме не може судити други суд сем. онога који му је законом, као надлежан опредељен |чл. 191. Устава). Чл. 28. Надлежност судова опредељује се законима о судском ноступању у грађанским парницама и кривичним делима, законом о устројству трговачког суда, законом о пороти, законом о штампи, законом о старатељству, законом о шумама и другим посебним законима. Чл. 29. Сваки суд, као и судија за старатељска и неспорна дела, пре него што узме у рад какав предати му предмет, мора се по званичној дужности уверити: је ли по закону за расправу тога предмета надлежан. Ако се то не уради и претходно не констатује, већ се узме и расправи предмет за који суд, односно судија за старатељска

Ј ) На VIII. састанку држаном 1 5. јуна 1900. год. решено је : да се у идућој свесци 7. и 8. „Бранича" код пројекта закона о судијама г. Лазе Поповића под звездицом стави примедба: Редакциони и управни одбор као и уредништво не мисди, да ће овакав пројект попунити ону потребу, којом се иде за модернијом реорганизацијом модерног судства.