Branič

број 7 и 8.

књижевни преглед

стр. 683.

почиње васпитањем породице и завршује се јавним предавањима друштвене науке и ФилосоФије. Ову књигу писац упућује на политичке људе, који ће у њој наћи основицу за рационалну политику, наставницима који ће у њој видети крајњу своју циљ за њихов ред, социолозима који ће се уверити о практичној користи њихових напрезања, свима пријатељима народним и слободе, који ће црпсти из ње обилне податке за начела ради остварења друштвеног напретка.

ЈигШШгсНоп а,б,тгпГ§1гаИ^е, <1ап8 1е с1гоИ; сопзШи1лоппе1. ЕШе сПив^опе, с1е 16§181а1;тп сотрагее е1: (1е сг1Мдие ЈасдиеИп (К) ргоИееееиг а^геде а 1а РасиНе <1е с1гоИ; с1е Раг18. 1901. Ово је дело изврсно, пуно дубоког истраживања о историји француског, енглеског, сједињених држава, немачког и аустриског права, као и шпанског, италијанског, швајцарског и белгијског права. Писац није привременим и за одржање административног средства, онако како оно данас постоји, ни за његово укидање. Он држи да треба одржати административне судове поред редовних судова, али он тражи да ови посебни судови буду такође судски судови и да буду потчињени као и остали надзору контроли касационог суда, и пориче извршној власти право да подиже спорове. На тај би начин судска власт остала суверена према извршној власти. Ове опремације теоријске и практичне о установама судства административног врло су лепо изложене, а дело се само по себи препоручује.

»МЈезестк (< часопис правничкога друштва у Загребу донео је у свесци за август на уводном месту ове расправе: РеФорма грађанскога парбеног поступка (судског поступка) (наставак) од д-ра Драгутина Чуповића; Аграрно правно иверје, од д-ра А. Бадаја; Призив у новом аустријском грађанском поступку, од Фрање пл. Крушелницког; Урачуњивост по казненом праву и слобода воље, од д-ра Степана Посиловића; и мисли о будућем нашем општинском закону, од д-ра М. Брезинџака. Осем тога и у овој су свесци, као и свуда , заступљене рубрике правосућа а) грађанског и в) казненог; из управне праксе, сваштице књижевне белешке и весник.