Branič

1

0 кародности у орпском законодавству

Написао Жив М. Перић С Францускога превео Ник. Станаревић правник По српском законодавству. на.чини стицања народности могу се поделити у две групе: прва обухвата стицање народности ро/јењем, друга стицање народности једним фактом иосле рођенм. Због тога. и ми ћемо поделити ову студију на два параграфа: у првом ћемо расправљати о народности ио рођењу, а у другом о прирођењу 1а{о зепзи. 2 )

Ј ) Ова. расправа штампана је прво у паризком часопису „1^е јоигпа! сЈи сЈгоЛ т^егпаНопа1 ргјуе" (1899 — 1900) одакде је по том засебно оштампана. Превод је веран оригиналном тексгу, а у колико је он допуњен, местимично, примедбама г. Перића, то је означено почетним словима ауторовим Ж. П. Примедбе без знака јесу из оригинала. Преводилац.

2 ) У српској књижевности имамо још ове радове о народности: Нешто о грађанству {иоданству) са гледиигга међучародног нрава, од Г. Гершића (у Пороги , год. 1888., бр. 24 -— 29., 31., 32, 33, 35. и 36.). Грађанство (Нацпоналитет; држављанство; ноданство) н његов утпцај на нравну снособност од А. Ђорђевића (у његовом делу Сиетем приватнога (грађанскога) ирава Краљевине Србије, I књига, прва половина стр. 261. а 275.) — Рад г. Гершића тиче се теорије и страних законодавстава Српским законодавством, са малим изузетком, аутор се не бави. Ж П.