Branič

I

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ

141

III Девојка је пуно31етна г тј. има бар 21 годину. Одмах напомињемо, да се овим трећим случајем не мислимо бавити, јер се пунолетна девојка може удати и против воље родитељске нити јој је за то потребно одобрење од суда, којим би се заменио родитељски пристанак. Та околност пак, да ли се девојка удала са саизволењем родитеља или не, није ни од каква утицаја на право њено, да тражи мираз од родитеља. Остаје нам дакле да говоримо само о претпоставкама под I п II. I. По нашем грађ. законику, девојка која још нема 18 година. не може се удати без пристанка родитеља. Свештенпк је дужан, да се у сваком случају увери, да ли постоји одобрење родитељско. Али може се десити, да и поред те забране неки свештеник, намерно или не, 1 венча девојку млађу од 18 година без допуштења њених родитеља. Шта је с браком у том случају? Он у принципу остаје у важности § 73 грађ. зак.) 2 Али, да ли је услед тога отац разрешен своје дужности да кћери да мираз? Може ли се он позвати на ту околност, што се кћи удала против његове воље и није одговорила својој дужности поштовања родитеља и изјавити, да није дужан дати мираз? Ми мислимо да може, • али под условом да суд цени разлоге родитељеве и све остаде околности конкретног случаја, па ако се увери, да је родитељ поступио коректно, а да се кћи међутим доиста показала неблагодарна ослободиће оца од обавезе да да мираз. Према том неће суд одбити кћер од тражења мираза, чим се увери да није имала ни 18 година, кад се удала, а удала се против воље својих родитеља. Суд ће се, на против, упустити у оцењивање разлога и очевих (гезр. мајчиних) и кћериних и према томе ће донети одлуку с обзиром на све околности посебног случаја. II. Ако смо у присуству девојке, која има 18 година, али још нема 21 годину, па се она уда против воље својих родитеља, имамо да разликујемо два случаја: а) Или се девојка удала без ичијег одобрења, или б) девојка се користила својим правом из тач. б, § 69 грађ. закошгаа п у место ро-

1 Та околност те од зпачаја за крпвпчну одговорност свештеника, која је регулисана §-ом Н1 кривич. законика п чл. 169—179 о црквеним вкастима.

2 Ми апстрахујемо случај из § 72 грађ. зак. да девојка иема ни 15 годнна у ком случају важност брака завпсп од одобрења архијерејског.