Branič

576

Б Р А Н И Ч

је у намери, да оитужени буде на смрт осуђен и убијен; онда се кривоклетник казни смрћу. б) у другим случајима на пример ако кривоклетник није знао да лажно сведочи или је сведочио лажно из непажње (кулпозно кривоклетство) или је знао да лажно сведочи, али није имао намеру предвиђену у тачки а под 3 § 268 к. з. онда се он кажњава робијом од 10—20 година. 1 — На овом месту згодно је приметити да је ово и једини случај кулпозног кривоклетства по нашем закону; јер мислимо да се оно може овде замислити и подвести под израз „у другим случајима" а нарочито што се тачка б. ставља као супротност тачки а, где се <1о1ш тражи. Примена смртне казне на „кривоклетника" одн. лажног сведока билајејако ограничена у баденском казненом праву; она није била чак ни тада допуштена, ако Је само један сведок или вештак на штету оптуженог дао изјаву, или ако је ових било више али су без договора лажно сведочили, па чак ни тада, ако је било овог договора, али није било одређене намере, да оптужени буде осуђен на смрт. 2 Под утисцима принципа освете, постављеног у Мојсијевом закону; Амтат рго атта, осићнп рго осп1о, (1еп1ет рго с1еп1е, тапит рго тапи, рес!ет рго ре<1е ехј^ее, кажњавао је римски закон од XII. таблица лажног сведока казном бацања са тарпејске стене. 81 (јшв Шзит ^езПтопшт сИхеп!, еахо Тагрет ргаесерз <1еј1с11иг. Доцније је ова казна замењена казном прогонства скопчаном са конфисковањем имања. По Карловпм капитулацијама у Француској је била првобитна казна сечење десне руке лажном клетвенику, док је иста у 16 веку замењена смртном казном. Ова казна задржала се и у Сос1е репа1 за случај, да је оптужени осуђен на смрт, иначе робија до 20 година. 3 Примена казне за лажно сведочење врло је тешка ствар у кривичном иоступку, која се оснива на теорији законских доказа. Тако за осуду извесног лица довољни су искази два

1 Као незгодна отилизацнја, § 268 мора се означнти излишно понављање речи: „због лажног сведочанства заклетог" у тачки 2 и 3., јер тај израз стоји већ у општем претходном ставу овог §-а.

2 ТШо стр. 408. и излагање горе у тексту § 2 т. 4. под а.

* 3 0 свему види НеИе, ор. сИ. стр. 457—459. и 8^088, МешеМ, стр. 335 прим. 2. у књизи: Уег^МсћепЛе Багз1е11ип§ <1ез <1еи(:зсћеп ипс! аиз1ап<Изсћеп 81га1'гесћ'сз. ВегИп, 1906, св. III стр. 273—412.