Brastvo

ДР

БОРБА ЗА НАРОДНОСТ 78.

Словенски народ има већ данас и своју иколеку Матицу, и труди се свима силама, да своју народност још одржи бар онде, где је има, кад и онако не може повратити оно, што су непријатељи отели. И докле год у Аустрији буде бар и сенке од закона, докле гој и последњег Словенца буде, — он ће се борити. Народ пак, који је човечанству дао Копитара и Миклошића, који показује толико борбе за свој опстанак и толико живости од првог дана, кад му је прилика за борбу дата, има на сваки начин изгледа, да мало дуже живи и да се бољој будућности нада, но што би му је могао прорећи какав песимист, који све види у немачкој култури.

Како би тај народ стајао данас, да није било те несрећне судбине: да политички потпадне под Немце '

ТЕ

Прелазећи на Чете, чија повесница од прве до последње стране и није готово ништа друго, до борба за народност или, боље, за њено одржање, ми се код њих морамо задржати само на најважнијим и најодсуднијим тренуцима, јер би иначе лако могли изићи из обима једног само прегледног чланка.

Већ око 495. год. после Христа у доба првог покрета западних словенских племена дошли су Чеси ин васелили земље, у којима, мање више, још и данас живе. И јоп у то прво време, чим су на ово земљиште ступили, отворила се њихова борба с Немцима, која траје и данас с мало промена. Кад и кад је полазило Чесима за руком, да се са својим суседним сродницима епоје у