Brastvo

2 9

не само да се начечио и гледа под својим ногама целу долину вардарску — до мора, но још, 6 подигнутом својом гордом главом, озбиљно гледа и врхове у Босни и Херцеговини.

Из Шариних врхова извиру стотинама ледених извора и одмах се ту оделе и на евагда растају на три разна пута, утичући у три далека мора. То су: Т-во извори, који утичу у Вардар и иду у Бело море; П-то бистричко-дримеки извори, који утичу у Јадран= ско море ; и П-ће они извори, који из огранака Шаре, „изнад Косова, извиру, па се уливају у Ситницу и иду у Црно море. | |

() овој планини говоре сви зналци и вешти стратези, да, у кога је Шара планина, он, несумњиво, мора имати у својим рукама сигурне дизгине од три мора полуострва Балканског.

На западној страни Призрена види се други Шарин врх: Паштрик, који се из Призрена види исто онако, као што се тледа и Сува планина из Ниша. Испод Паштрика кроз кршевито ждрело, са великим шумом, хуком и ломљавом, преко силних котлова, протиче Бели Дрим, око 10—15 сахати, док не исплива у отворену равницу, на + сахата више Скадра и свога утока у Бојану. Та се планина протеже изнад ЂБаковице и Дечана, па даље иде преко северне Албаније до извора Лима и црногорске границе.

На левој обали Дрима, са јужно-западне стране, гледа се, као и оно Паштрик на десној обали из варопи Прпзрена, не мања од Паштрика, планина Коритник, а са источно-северне стране,. уздижу се, спрам