Brastvo

Ме р

~“

ње Аика > то

„"р"

36

рина и на 7—9 сахати. да све потребе земља је шитома и плодна за свако прорашаће, те се ова долина може слободно звати српеким Мисиром.

Ш.

Бод 6.

По свему поменутом простору, који се цео гледа

из Призрена, свуда су изукрштане реке, речице, по-_

точићи, а особито евуда су се расуле чесме, велики — јаки — извори, а Бели Дрим је најдужи и највећи. Али је ова знаменита река, тако рећи, до сада занемарена била од сваког, јер њу није, као што треба, још нико до сада испитао. Она купи у себе све друге реке, “из свију поменутих планина ч равница, па ит спроводи у море.

Дрим извире валовито из самог крша пспод високе планине Кљеба, на два сахата североисточно од Пећи. Извор му је врло јак, а и врло је брз до пспод Призрена, док не уђе у теснац, где је већ много спорији. Вода му је врло чиста и пријатна за пиће, и то је права и најдивнија планинска вода, а тако бпстра, да би се у најдусљем виру могло видети спуштено зрно жита. Од самог извора па до Призрена, она иде са северозапада на југошсток, а од Призрена на ниже, кад почне да се кроз оне грдне камените тевнаце грмљавином провлачи, одмах почне ка југозападу тећи; до самог Окадра, где утиче у Бојану и одатле за 6 сахати стиже у море.

пећ -