Brastvo

4! Ај И У ЗА РРА" РЕД ЧЕ г И" 77 У" "а у МИ % "о, С Е у Па нади У и Це

Град“, један кршевит брег, кроз који се пробија вода— 6 највећом хуком и ломљавом, а ту сеи пут одваја од реке, док се обиђе Дрвен-град, па када се слегне опет у реку, испод тог крша, пређе се преко моста на десну обалу Бистрице, и даље се мало мање од 2 часа иде до Призрена, све покрај воде, прилично равним путем. Дрвен-град одваја Срецку жупу од средњег дела ове реке. Оно, истина, до самог Призрена није баш, на неким местима, са свим уска долина; али опет нигде за та непуна 2 часа нема места за становање, или бар за обделавање, као што је има Срецка и Спринићеска жупа.

Одмах ивпод Дрвенграда, ниже моста на левој обали, извире око четрдесет ледених извора (кркбунар), све један покрај другог, и они се сматрају за лековите, како код хришћана тако и код Турака; па в тога на „младенце“, 9. Марта, на дан 40 мученика, више је света ту, тога дана, но у цркви или џамији, п ваздан је ту света од свију вера, сабор, и сваки по свом обреду принови жртву старом Окардусу. Једни пале свеће и тамњан, принове шшеницу и вино, други донове ћурке, гуске, кокешке ит. д., и сваки се тог дана том водом умије и добро напије после ручка; и зашсбта оваква природна чистоћа пи ретка благота, може се рећи, сваком помаже, до ономе ком су "збројани дани.

Испод ових извора, за непун сахат више Призрена, на самој левој обали Бистрице, на једном завијутку, који изгледа као какви полуостровчић морски, стоје ту у Клучу развалине, готово равне са земљом,

ар ~ Наса ~ Е у" еру сар а АИ И И ЕН ЛЕ АНЕ те мар КЕ

2". %

' г

ер а 36. епска де“

ЕНИ УУ

си“ = ~