Brastvo

а "ТЕ С '

РАСУ фи >

51

и од свију у српеким земљама најтежи је за путовање због две околности:

Једно, што суту Албанези, дуж целог тог пута; — а друго, због и сувише незгодног положаја , где се мора путовати све на коњу, ито готово пола пута пешице — га дана, а новајлије, који нису искусни у дугом путовању, путују по 4#'/, па и по 5 дана, а још по неки страни путнипи, који усвојој домовини, при најбољој калдрми, неће да макну без Фијакера никуд, па их је судба навела да прођу овим путем, жале се да су и по 6 дана овуда путовали.

А узрок је овој овако реткој тешкоћи путовања тај, што су из огранака Шаре, а и из других планина даље од Прног Дрима, зинуле честе припрте дубоке долине, па још, готово, већим делом кршевите и опасне. Ср тога овај пут, као најближи, који веже најбогатије делове Старе Србије са Окадром и морем, и ако је толико далек, тежак и од разбојника веома несигуран, опет никад није празан, већ је свагда пун трговаца и кириџија, које, разуме се, спроводе, ради епгурности, сами добро плаћени домородци — Албанези.

Говоре вештаци, да овај пут ваздушном линијом нема више од 8 часова. Стари римски путови или Душанови, не зна се сада где су били, а није их 10 сада нико ни тражио. Говори ве, да је цар Душан у овом правцу градио путове, којима се могло стићи од Ђаковице до Скадра за 16 сахати, али, на жалост, у та места, преко којих су некад били равнији и ближи путови, не може нити пак сме ико, од по-

4“