Brastvo

ои “ + 19 ~

5()

пут није нигде опасан, Као што је из Призрена у Скадар, јер је Шара свуда обрасла богатом травом и гором, а и на више места целог лета има повећих сметова од снега, па би се могао лети, врло лако, начинити добар насип за кола.

У год. 1844. бераскер Рашид паша, када је војштио против Арнаута, градио је некакав пут колски, те је тако и превукао топове на колима из Тетова преко Шаре у Призрен.

Али треба пмати и ово на уму: путовати преко Шаре планине 6 летњих месеци (често при крају Априла још нису пробијени путови за коњаника , па и у самом почетку Октобра) — једва се ко сме усудити, да загази у овај, овако неизвеван и опасан брод , јер више пута се чује, у то време године, да је по неки одважни самац, а по некад п цела каква злосрећна Фамилија, да не би путовала из Тетова три дана до Шризрена — заобилазећи Шару (Љуботин) преко Скопља и Качаника, — усудила се на овај зли пут и пошла преко Шађе, па, као што рекох, често тамо и остала под снежним сметовима.

На Шари целог лета, овде онде, има снега, а често о Петрову и Илдну дне, после какве хладне кише, тек се види и нов енег. Када би се пробио испод Шаре какав тунел, и тиме зближила долина дримеска са вардарском, тада би једва Тетово било удаљено од Призрена 2 сахата.

Пут од Шризрена до Скадра за сада је Најдужи, без вароши, на коњу, куда не могу ићи кола,

Де = сафисага ић рањива У