Brastvo

ди Ра ЕТ РТ ар , 3

ЈУ пет

76

и далеко, изван своје околине, уздижу и беле; па, и не мало по 6 зимњих месеци, ова су брда непроходна и са свим предвајају два богата света: варДарску и дримеку долину; готово исти призор плавински окружио је и са северо-западне стране призренску жупу, где се преко деле године сјаји, овде онде, снег у огромним гомилама, који такође по неколико месеци задржава, са суседним, на противној страни, жупама, сваки саобраћај; а и са запада уздитла сву се вилна брда — и ако много мање внежна од поменутих, која су са свију страна пресекла Дрим, одељујући његов горњи ток од мора. И ту одмах на 10 минути од вароши изнад града, не може никако виноград да узри, од честих летњих младих снегова !

Али је ово запста велика реткост, да има где под небесним сводом, да овако —- што 'но реч заједно споредују ватра п вода; а у исто време опет једно и друго да има потпуно свако своју природну дејствујућу снагу.

Шара планина, та главна призренека околина, по самој својој спољашности, на први мах рекло (би се, да је прави ерпеки Сибир, али кад се изближе дозна и види, она је у ствари права српска ШШвајцарска, — јер она је пуна села и жупа, као што је: Орецка и Сиринићека, Опоље, Љума, Оштрозуб Гора ит. д., П ови су, тако рећи, у српским земљама прави кантони, потпуно у свему своје житеље осигурали, дајући еваковрена жита, па и, на удивљење, у срецкој жупи, по снежним врховима испод извора призренске