Brastvo

17

Бистрице а више Дрвен-града, може се видети и винова лоза и кукуруз — спрам вечито снежних врхова !

Шарини житељи свагда, пошто уреде своју 60гату летину, иду гомилама на разне радове у Србију, Влашку и Цариград, и отуда сваки кроз неколико месеци донесе Хиљаде гроша својој кући; а они, који остају, хране своја стада, па како су богати разном гором, они граде и, у оближњим варошима, продају сваковрсно дрвено посуђе и друге потребне ствари.

Шара планина, како је богата пашњацима, она је најбогатија на полуострву балканском: лети, за неколико месеци, она је најбогатија овцама, јер многи становници у суседству Шаре, а особито ва јужноисточне стране, имају и на 5000 оваца на летовишту, а често, задруге, почињући од 5 па дом по 20.000 оваца имају у једном стаду изнад Призрена, које зими своде у низину, где нема снега, 10крај Белог мора, у солунска поља. У Шари има доста и дивљих коза, где се често по 50 њиху гомилама,

· по врховима планинским, виђају. Шарски је вир чувен

у целој турекој царевини; он се гради просто без икакве вештине, па је као такви далеко И далеко маснији, бољи п укуснији од вештачког — назовишвајцарског сира. Он ве далеко разноси, а особито у Цариград и Мисир. — Чувени су и дебели шареки овнови, од којих је овобита чиста бела или са свим црна фина вуна, која се понајвише носи у Пешту и Беч; а овнови се терају у Цариград.