Brastvo

18

Призрен је жупа, у равници. Но енег се често види по врх оближње махале, али се не спушта одмах у главну варош, на равницу око Бистрице, где никад не може ни бити вувише велики, — а мало ниже покрај Дрима, једва кад и да га има, и то понајвише с опанка. Тако, је и уз цео Дрим — до самог његовог извора; а испод Шризрена, даље од утока Бистрице у Дрим, између еутеска, једва када и да може снег прионути, па ако би га кади било, он није јачи од какве добре слане, и ту је права приморска клима, — јер на самом догледу Призрену, на оним благим пристранцима, могле би успевати за мало, као оно у Далмацији маслине, шипци и друге јужне биљке. Све три Бистрице и Дрим никад се не могу заледити, због онолико јаких извора.

Као што већ довде наведох, Призрен је и њетова околина запста необичво жупна, те даје сваковрене хране и воћа, које ве све новило у Мисир, Цариград и Италију; а још по врх свег немара и нерада , ова жупа даје изванредног и реткот у јевропи вина,

Од Призрена, са северне стране, па дуж леве обале дримеке, преко Оче и Ораовца, до спрам "Баковице, на 6—7 сахати дужине а толико пи ширине, све је покрила блатородна и ретко где овако питома винова лоза, која је, за време деспота, ношена и пресађивана у околини Смедерева, а и у неким местима преко Саве и Дунава. Али, на велику жалост, од становништва о извозу призренског вина нико до сада вије водио рачуна.

~ а ах 53