Brastvo

105

чила воду из своје утробе за три мора сем Шара. Он из својих огранака лучи воду за Бело море преко Вардара и његових левих уточица до Лепенца; за Црно море преко Ситничких уточица, које избијају из Језерцета и Неродимске као из непосредних најсевернијих шарских огранака, а преко Ибра, Мораве и Дунава; за Јадранско море преко Бистрице, Љуме и Радике, које се сливају у оба Дрима и у Бојану. Ето каква је снага Шара, који зауставља грдне и страшне облаке, умирује их и стишава њихову страховиту борбу, прима их у госте преображене, па их по том испраћа мирне завичају, са жељом да га опет с пуцњавом и песмом громова походе !

Из Шара извиру многобројни поточићи и 00тоци, речице и реке, чиј број и називе није могуће у садашњим приликама сазнати и прибележити, као што нису још позната ни сва места на њему.

Главније и познатије реке, које извиру из Шара ове су:

1. Вардар, извире с југоисточне стране из тарског огранка Лајинице (Влајинице) планине код села Рутока (Врутока), а протиче мимо Гостивар, Тетово, кроз Скопље, Велес, Демир-Капију, мимо Ђевђелију, кроз Чингене Дервен избија у солунско равно поље, остављајући с леве стране језеро Ржан, а с десне планину Паик, спушта се у бурне морске таласе између Солуна и Бистрице.