Brastvo

106

3. Радика, са својим изворима Големе и Мале реке, избија с првим из Радомира а с другим од повише села Маврова, па се пробија кроз јужни део Шара поред мапастира св. Јована „Бигорског“, и утиче у Црни Дрим више Дебра (горњег).

8. Лепенац, са својом приточицом Неродимком, извире са северне стране Шарђра из краја Љуботена, па тече на исток до Соколице, а за тим скрене право на југ мимо Качаник и између Шара и Црне Горе (скопљанске), утиче у Вардар више Скопља.

4. Бистрица, извире на северној страни Шара код Превалца, па силази са шарских висова кроз Срецку жупу, Дрван-град, поред Крк-бунара (40 извора), Душановог манастира и града, кроз Призрен испод кога утиче у Бели Дрим.

5. Љума, око које сада живе сами Скипетари (Арбанаси — Албанези — Арпаути) и поарбанашени Срби, због чега је овај крај Шара најмање и познат. Ова река извире на западној страни Шара, и утиче у Дрим близу стицаја оба Дрима. Љума значи то исто што и река на скипетарском језику, па је значајно да се СОкипетари око ове реке на западном крају Шара зову Љумљанш, а Срби на јужноме крају овога око Радике Реканца.

6. Велика-Треска, и ова река са два имена (горњи њен ток зове се Велика а доњи Треска)

" Значајно је да на Шару и његовим огранцима има доста подједнаких назива места, река и висова; тако, на јужној страни

постоји по један Коритник и Дух, а тако и на северној, а може ошти и више, што је доказ да Шар запрема врло велики простор.