Brastvo

107

извире из последњих југо-источних али непосредних шарских огранака Коритника и Јаме, тако, да с ових огранака избијају с једне (северне) стране извори за Радику, с друге (источне) за Велику, и с треће стране а из Влајинице за Вардар. Онде где извире Велика зове се оно место Извор, јер је сам извор Велике чајвећи од свију осталих извора у околини. Велика протиче поред, манастира Пречисте, вароши Кичева и кроз Пореч (жупу), а кад изађе из клисуре поречке зове се Треска и као таква слива се у Вардар више Скопља.

Има у народу чудна прича о Великој и Црноме дриму. На два часа испод Струге, у оридској нахији, а на Црноме Дриму стоји село Дабовјани од својих 25 кућа самих Арпаута пресељених из Дебарске нахије. Ту ход тога села стоји и мост преко Дрима, а обале су од самога крша, (камена), где је била и турска кула (стражара). Код овог моста између кршевитих дримских обала, дримска вода на једноме месту силно 3заокреће (кружи) у ковитлац непрестано с јаким шуштањем и хуком пенушећи се као да ври, и од тога својег ломлења изгледа као бела а блешти као кристал.

У близини овога страшнога вира купали су се пре 50 година неколико стражара, па их је све ова страховита чеврнтија занела и привукла у своје чудновато дно, из ког их Дрим није мотао понети даље на својим брзим таласима. Кад су ове јаднике вадили чакљама десио се ту и гле-