Brastvo

110

ТУ Политичко гледиште.

Шар је већ пуних 500 година до прошле (1889—1889—500) под Турцима, али како пре турске навале, тако и данас око њега и на његовим огранцима живе Срби. Истина да су сада на западној страни измешани у великом броју с Арбрнасима, али су Арбанаси ту досељеници као што ће се ниже видети.

Откад је Срба на овом Балканском полуострову, увек су Срби били надмоћнији на Шару, и ако је Византија као јача и с вештијом војском држала јужни део његов ; али кад годсу Срби улучили прилику и слабост Византије, ослобођавали су своју браћу са свију страна горостаснога Шара као Немања и други. Немања је ослободио оба Полога и оба Пилота, логично и цео Шар. Имати ове крајеве а немати Шар била би немогућност. Историци нису често спомињали Шар што је био ненасељен и пуст (земља зверова и у опште дивљине), а сада су Срби бегајући испред турскога насиља населили доста велике и високе шарске огранке.

Шар је као непроходан! био највећи град и одбрана Срба од нападаја Визонтинаца, с истока

' Преко Шара ретко кад људи прелазе, јер нема путова,

међу тим непрестано дувају јаки ветрови и вечна зима царује, те је шарски хрбат и до данас остао потпуно слободна земља зверова и дивљине. Једини је пролаз преко Шара, и то саме дети, између Тетова и Шризрена, где је најнижи хрбат (венац), и тај се про-