Brastvo

114

чито од кад је српска патријаршија упиштена (1766 г.), Скипетари су нагрнуди и населили цело Косово и околину, па чак допрли до Јастрепца и Крушевца, те се безразложно слушало и говорило у најновије доба у Шумадији (Подунавској Краљевини Србији), да је и Топлица прави Арнаутлук!! и ако овај наступа тек од великог Дрима, а у старини од Фанде и Маће, дакле није био ни око Шара.

У главноме на шарским огранцима живе Срби у већини, сем на западној страни око Доњег Дебра п Љуме, а и ови су већином као они у Гори и Опољу (жупама између Призрена и Љуме) по-

жила преко леба погаче“ и која није имала довољно духовно-државничке свести. Сваки своје треба да чува а не да напушта, па кад неко други то придигне као пусто, онда се опет криви овај што је ушао у пустињу, а не онај главни лењи или и лакомни кривац који се одрекао права ! Та Турци нису уништили српску патријаршију ни после овога погрешнога посла наших патријараха на пола века и више (тек 1766 г.) А то што су тек те године учинили, изискивала је подитика њихове државе, и они ни најмање нису криви као Турци.

Само да напоменем: какво би сада стање било на Балкану да су наши патријарси и душу своју подагади за овце својег Да, ли би посде устанка 1804 и 1805 г. била онаква и онолика Србија 2 Да ли би било јучерање бугарске екзархије која бушимн претендује на територију српске духовне државе 2 Какав би сада био сјај српскога имена да је обасјаван српском црквом непрекидно од Родопа (Самокова) до јадранскога мора упоредо с митрополијом оридском 2 И најзад да ли би било онаког незнања и непознавања наше народности око Саве и Дунава, као што је бидо све до 1870 године 7!

Поступак овај главара српске цркве не може се оправдати,

Оно што су они упропастили тешко се враћа и с великим напорима, па опет неће се моћи све повратити.