Brastvo

161

на спрат са четири стана за три професора и једнога учитеља, шуле за дрва и т. д. Поред тога црквена општина има велику кућу на спрат у улици Фрање Јосифа ниже нове цркве, у којој су две собе за по два разреда, основне школе женске и три стана за две учитељице и једнога учитеља.

Све те школе издржавала је српска православна општина црквеним приходом; и ако је тај приход доста велики, ипак не беше довољан, јер је трошак близу десет хиљада Форината, с тога су имућније Сарајлије покупиле сваке године између себе онолико новаца, кодико је потребно да се поред основних школа одржи и гимнасија, %)

Како је постала сарајевска гимнасија '

Сарајлија по пореклу Ристо Тузлић, трговаф у Трсту, тестаментом је оставио после смрти двадесет хиљада Форината на тај циљ, да се у Сарајеву оснује гимнасија, и да се на њу троши интерес горње сумње. Имале су Сарајлије муке док им је Турска влада дозволила, да доведу једног јединог човека .,и да он ту школу држи. То беше А. Шушкаловић, млад човек пун идеала, који је одлично свршио лицеј у Београду. 1858 он је отишао у Сарајево најпре за управитеља основних школа у којима је радио и данас остарели директор у пенсији Т. Мијушковић. Шушкадовић је по дозволи порте отворио петоразредну „трговачку академију“ и предавао у њој предмете већином тр-

1) Било је прилога у сумама од 50—100 дуката.

БРАТСТВО 17 11