Brastvo

168

ево ти Питолу заптије (пандура) па вуц на врата: устај па хајде паши! Оде он, а слути, зло је; кад тамо, њега оковаше па да га сутра посеку. А шта је било Посевли Турци Босанци некоје Србе трговце из Орбије па паша, да забашури, пратио коња кнезу Милошу на дар, а овај, не казујући, од куда коњ, пошље га паши натраг по Питолу. То је пашу врло наљутило, те шћаше, да искали срце на Питолу. За њега се заузеше пријатељи те моли пашу и нуди откуп; једва се паша склони, да пусти Питола за двадесет хиљада гроша.

Међу тим има примера, да су многи Срби с већином Турака врло лепо живели и један друтоме на сијело одлазили; особито су се бар у неким породицама добро пазиле жене. Причали су ми многи Срби, како су били и на турским свадбама.

зе =

Да видимо, како беше под Аустријом '

Пре сам већ споменуо да у Сарајеву беше ухода. Ја сам познавао двојицу од којих је један сваки дан скоро непрестано био са мном, кадгод нисам био заузет школским пословима. Да би ти људи онима, који их плаћају, колико толико показали, да нешто раде, они су најневиније ствари увеличавали те људима стварали кривице. Тим се уходама има приписати, што је често власт „прекопавала“,“) слободоумније трговце, професоре и учитеље, и кад би у кога нашли само један број срп-

%) као што Сарајдије кажу.