Brastvo

172

вао, да чинодејствује као најстарији владика из цариградског а не карловачког патријархата мостарски митрополит Игњатије, и боко-которски владика Герасим.

Као владика борио се Сава против католичке пропаганде, која је све већи мах узимала; може се с правом рећи: борио се доста успешно кад се узме у обзир његово образовање — свршио је основну школу у Мостару и богословију у Београду — и велика спрема Батоличких мисионара, с којима је он и успешну полемику водио. Но како је влада римској пропаганди ишла на руку, а Сава не хтеде ни за длаку попуштати, то је Косановић морао дати оставку, да би на његово место могла доћи погоднија личност. Сава Косановић данас живи у Црној Гори и ових дана сам читао, да му је аустријска влада одузела пенсију. Ваља знати, да у Босни има Срба, који не знају да су Срби, већ знају дасу православни; Сава Косановић, бранећи православље, бранио је Српство.

1881. године сазвала је влада најодличније људе свију вера из Босне и Херцеговине на 36маљско вијеће у Сарајево, да од њих чује, са чега је народ незадовољан и шта треба влада да чини, па да народ задовољи. Орби из Сарајева, посланици у вијећу у договору са осталима поднели су влади поред других и ове захтеве: 1., да се установи трговачки суд у Сарајеву, као што беше и за Турака; 2., да се не наплаћује данак на погорела а неозидана земљишта; 8., да се не узима