Brastvo

174

"

очекујући прву згоду, да своје незадовољство јавно посведочи, а има их приличан број, који оставише кућу и кућиште, па побегоше у друге земље а ту раде из све снаге на томе, да се истера Аустрија, из Босне и Херцеговине.

Ми Срби у краљевини можемо рећи хвала Аустрији, што је у Босни забрањивала Србима, да се зову Срби, што им је наметала латиницу, што је хтела, да римокатоличка вера буде на првоме месту, и што је са Босанцима у опште непријатељски поступала, јер она је тим начином више за нас урадила, него ми сами.

ж = ж

Сарајлије су, мушкиње и женскиње, на оку. Мушки су обично лепо развијени, црне масти, широких плећа. Носе немачко одело они, који се рачунају у виши ред, атосу обично трговци, и који су били на страни; народ и занатлије носе се као Шумадинци с малом разликом. Ови брију браду; за турског господства сељаци су чалмом увијали главу, а врло многи су — као и Турци — бријали и косу па остављали само по један перчин, да би изгледали као Турци те да не би били изложени каквоме насиљу. Ови носе фес.

Кенске су на гласу по свој Босни са своје лепоте. Опазио сам, да ни једна Сарајка нема мек, и танак па и висок глас, кад пева, него је више суров, неуглађен и више дичи на мушки. До оупације носиле су шалваре и лепа, богато златом