Brastvo

95

Виницке, но гдје је живот на пушци, ту јеи поље дивље. Преко од Берана, на, десној страни Лима, има, једно брдо зове ве „Јасиковац“. Оно је утврђено, и Беранима важи исто онако као што Нишу Виник. Јасиковац је господар Берана.

Путови.

Ова је нахија на раскреници путова за Босну, Ерцеговину, Црну Гуру, Арбанију, Стару Србију и за Србију; они ве ту и укршћавају од којих један иде на југ преко Гусиња низ Цем за Скадар и Бар на море; други на сјевер с полазном тачком од Берана. У Будимљу се дијели на три главна пута од којих један иде преко Рожаје, Новог Пазара за Рашку; други преко Биора, Гиљеве, Ојенице на Јавор за Чачак и Ужице, и трећи преко Бијелог поља за Ерцеговину и Бовну. Источни путови прелазе, један преко Јаворика, други на Шекулар преко Јавора, и трећи преко Велике и пл. Чакора спајају бе с губињским и слазе у Пећ и даље за Призрен; и онај од Плава, што прелави преко Богићевице низ Козји Рбат за Дечане, Ђаковицу па преко 'Терзиског мовта и преко Швања за Призрен.

Путови на западу иду, један од Берана преко Црног врха на Криви до и Бјеласицу и елази на речине у Тару; други преко Шрешњевика низ Дрцку у Матешево и трећи преко Кома у Опасаоницу. Сва се три спајају с путем од Колашина у један, и овај прелази преко Рашкова Гувна и Вјетерника, и слази у