Brastvo

101

пресушује понекад, а испод манастира на истоку пружило се поље до Лима и преко Лима у ком свако жито _и воће сем винограда успјева и роди.

Сам Манастир има једно кубе — труло — и кулу, звонару. Јрква је облика полу-византијског у виду лађе. Кула, звонара подигнута је над препратом а кубе над црквом. На кулу пење се из цркве, и кад сам се попео, учињело ми се да је она височија од кубета. Кубе је округло, а звонара је четвртаста. Изнутра црква сва је живописана, по живопиву види се шта је црква претрпљети морала. У опште црква је на таком мјесту као лађа у пристаништу изнад које ву горе а

испод ње и даље море. |

| Источно од Ђурђевих Стубова, до Лима у равници дољној, подигнут је град берански пи варош 1862 године; но да није Јасиковца брдеки град не би важио као тврђава; али оно утврђење на Јасиковцу утврдило је и граду Беранима. Са сјеверне стране беранеке тврђаве има једна бара мртвица. Ова је бара беранска урасла ситном врбом, и заузима простор око утока "врела п сушице у Лим.

Цркве на Андријевици, Шекулару, у Краљу ну Коњувима изгореле су. Сада је подигнута нова црква зидана на Радуновцу, на оном мјесту, гдје се књаз Никола састао с турским папама, кад је у ову нахију долазио. Он је то мјесто и откупио, а то је и дивније и љешше од Андријевице, на једном уздигнутом висоравњу 6 десне стране утока Краштице у Лима на подножју Пехова, а с лијеве Злоречице, одакле се види ушће обје ријеке.