Brastvo

де"

16

врха комекога. Но ве Комова поћи, то је тежак растанак. О Комова поћи значи, затворити опширну српоку историју; значи, не гледати природни земљопиб царства Душанова.

0 Комова се виде сви они већи врхови планина, по ерпекијем земљама, као: Ловћен, Дурмитор, Шара, Копаоник и други врхови, но сви ови врхови, овијех чувенијех планина српекијех, нижи бу, и они према ма коме врху Комова изгледају као неки његови прваци, њему подчињени, а он, као најстарији господар њихов.

Нема тога врха на цијелом балканском тропољу, 6 кога се може да види пређе онај највеличанственији први исход сунчани у рађању његовом, него лив Комова. И ни један врх не постоји, б кога се доцније сунчани зраци испраћају. На њима највише оно грије, али их никада не загрије. Ту на врховима њиховијем, никада врућина није.

6 Комова све види рађање сунца овијем редом. Најприје појави се као нов мјесец, мало доцније као полу мјесец, доцније као кад је мјесец од три трећине, а најпослије изгледа као пун мјевец, но много веће. Тако скоро бива и ва заласком. Но зраци свијетлости допру неколико минута доцније (мене се учињело повлије 7 минута). За то вријеме изгледа Сунце као нека скоро бијела кугла, без свијетлости, и оку ништа не смета да је посматра. Ни самом руском цару не личи титула „Његово Величанство“ тако као што личи сунцу о Комова. Но небо небесима, а ми, хајдмо на Комове и око Комова.