Brastvo

29

тог дома; но у ратовима сва су јој тројица погинули и посјечени. Отален сиђосмо у село Краље а с нама и Радован Алетић који је био код мајке у госте отишао.

_На Комовима нијесмо могли бити жедни. Воде смо пмали гдје смо год хтјели, довољно, и свуда, све испод сметова снежнијех. За то ко би хтијо ићи на " Комове нек се не стара за воду, имаће је довољно па и на самом врху Бавана извире извор, али у храни нека се спреми јер ове на Комовима нема. Од камена, ником ни камена, а Комови ву три највећа камена.

Колико су пута громови пуцали и гађали стријелама својијем у врхове комске, но свагда су посрамљени били. На њима громова моћ била је права немоћ Комови се нијеву бојали никада, па ни сада се не боје небеса; али земљи они су тешки, они су њој и украс али и тешка телеса. А ону силу, која се нашалила са врхом Кома Божићеког, ја бих молио, ако се умолити да, да никад више не проба своју моћ на Комовима; и од те силе, Боже их сачувај, та сила, никад се више ни у шали на њима не појавила !!

_ По Комовима има много пећина, ја сам у једну свраћао која бијаше страшно велика, мало упђох па се вратих, осјећао сам неки страх какав ни вам не знам. Утроба те пећине изгледате ми прави пакао. О тијем пећинама слушао сам млого које шта од ловаца, но сви се слажу у томе: да ниони у њих дубоко не улазе, и“ ни један није казао то нити се похвалио да је ма коју пећину до краја видио, и заиста то је чудно да ни лов страсног ловца није могао толико да занесе да до краја ма које пећине дође и да је сву види.