Brastvo

81

Клима у овом правцу од Кома до Брдекута врло је оштра, од Брдекута пак до Медуна умјерена је, а од Медуна до поља подгоричког и даље на југу, то је право јужно поднебље, и на овоме крају код Дољана испод Куча свршава се подножје Комова и Подгорја пољем подгоричким, на које ве излази код Златичке ријеке из Омазанице, путем онијем што долази из Васојевића преко Братоножића, па испод овијех ријеком Морачом, која овдје дијели Кучку нахију од Пипереке.

Подгорица је на самом утоку ријеке Рибнице у Морачу у лијепој, питомој, и јужној равници зетској, на самој лијевој обали ријеке Мораче која се са детом састаје мало више Везирова моста над Подгорицом, под самом старом Дукљом, коју је негда са Подгорицом и пољем подгоричкијем везивао Дукљанов мост на Морачи, од кога се и данас крајњи сводови виде.

Од Комова такође на југу до Кучке Горе налази се брдеки и гореки предјел Клименти племе поарнаућено римске вјероисповједи а од Куча и Климената још ниже на југу заузимају и она брдека мјеста до Отеког Хума на Скадарском језеру племена Груде и Оти, и ови су већином римеког закона но има их и мухамедоваца. |

Отски племенски поглавица Мираш Асов Ника чита и пише српски врло добро, а учио ве на Цетињу у вријеме Владике П. П. Његуша.

Ријека Пијевна, која долази из комекијех планина преко Климената, цијепа поље подгоричко и пољем она је граничка међа Црне Горе од Арбаније.